Flyktingkommissarie kritisk efter misslyckat EU-möte

1:53 min

FN:s flyktingkommissarie är mycket kritisk mot EU:s medlemsländer efter misslyckandet i går kväll med att komma överens om gemensamma flyktingkvoter för sammanlagt 160 000 flyktingar. Enligt Antonio Guterres är det ett sanningens ögonblick för Europa.

– Det här är ett sannings ögonblick för Europa. Om EU inte kan lösa det här problemet skulle det ge en väldigt dålig signal, sade Antonio Guterres.

Den avgående flyktingkommissarien träffade journalister i Bryssel dagen efter ministermötet där man inte kunde enas om bindande flyktingkvoter, utan sköt upp frågan till ett möte om månad.

Guterres var också kritisk mot uttalanden som riktar sig mot muslimska flyktingar. Ungerns premiärminister Victor Orban har till exempel sagt att han inte vill ha muslimska flyktingar som bosätter sig i Ungern.

Enligt Guterres är flyktingmottagandet en viktig signal mot hela den muslimska världen, och inte minst i propagandan mot Islamiska staten, IS.

– Om man, i den muslimska världen, kan få intrycket att flyktingar från Syrien avvisas av Europa, möter ett fientligt Europa och särskilt om man får intrycket av att det beror på att dom är muslimer. Jag menar, det är den bästa hjälpen man kan till propagandan för den Islamiska staten, förklarade Antonio Guterres.

Tyskland och Sverige fick beröm av flyktingkommissarien.

-De här två länderna gör oproportioneliga ansträngningar. Det visar också på kvaliten i deras asylsystem. Jag hoppas bara på en hållbar situation, även på lång sikt, sade FN:s flyktingkommissarie om Tyskland och Sverige.