Kalifornien brinner - tusentals evakueras

1:49 min

Tusentals människor flyr stora bränder i norra Kalifornien i USA, som drabbats av den värsta torkan på 500 år. I går rapporterades närmare 600 hus ha brunnit ner och ytterligare 9 000 bostäder var i farozonen.

Nyhetsbyrån Reuters hade talat med två kvinnor som berättade att de sett elden närma sig, "en vägg av rött, rosa och grått" och flytt hals över huvud utan att få med sig något, inte ens handväskan. Bådas hem hade brunnit ner.

Flera tusen brandmän bekämpar flera eldsvådor i norra Kalifornien som spridit sig snabbt, den största sedan i lördags, och som är svåra att få bukt med.

Extrem torka i flera år, höga sommartemperaturer och kraftiga vindar har bidragit till svårigheterna att släcka.

I går hade över 3 600 hektar skogsmark brunnit ner, 600 hem förstörts och tusentals människor evakuerats.

Elden var då under kontroll till 15 procent.

Ett dödsfall har rapporterats hittills, en handikappad kvinna som inte kunnat fly och guvernören i Kalifornien har utfärdat undantagstillstånd i de värst drabbade områdena, ungefär åtta mil väster om staden Sacramento.

Rapporterna avlöser varandra om extrem torka i Kalifornien, USA:s folkrikaste delstat, en av de till ytan största och viktig producent av livsmedel och vin.

Torkan och brist på vatten påverkar inte enbart skördar och boskap utan hotar också överlevnaden för till exempel vild lax.

Kalifornien har inte varit så torrt som nu  på 500 år enligt en ny rapport där forskarna mätt årsringar i månghundraåriga träd som stöd för sina slutsatser.