Enklare hyra bostäder åt flyktingar

1:08 min

Svenska kommuner och myndigheter kan hyra bostäder åt flyktingar, utan att först gå igenom alla procedurer för offentlig upphandling. Flyktingsituationen i Europa är nu så allvarlig att det går att använda ett snabbspår för upphandlingar. Det beskedet lämnar EU-kommissionen.

Dan Sjöblom som är generaldirektör på Konkurrensverket förklarar vad det här innebär:

– Kommissionen pekar tydligt ut för svenska och europeiska kommuner som behöver köpa saker, att här kan det finnas utrymme att använda den här lättare proceduren. Nu är problemet så pass stort.

Man kan säga att EU-kommissionen vill hjälpa medlemsländerna att tolka det egna regelverket och därför lyfter man alltså fram det undantag som finns från att använda det vanliga regelverket.

När det här kom till svenska Konkurrensverket gick myndigheten ut med samma besked. Att snabb-upphandla bostäder i det här läget bryter alltså inte mot den svenska lagen om offentlig upphandling. Budskapet till svenska kommuner och myndigheter är glasklart, säger Dan Sjöblom.

– Lös uppgiften och fastna inte i juridiken.

Han hoppas nu att det ska gå både snabbare och lättare för kommuner och myndigheter att skaffa fram bostäder till alla flyktingar som kommer.

– Det är i alla fall inte upphandlingsreglerna som kommer att sätta stopp för att man tar emot sin beskärda del av flyktingarna i de olika länderna, säger Dan Sjöblom.