Ukrainska soldater. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
1 av 5
En sista morgonuppställning för 100 soldater som hemförlovas från ukrainska fronten. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Ukrainska soldater håller tyst minut för de stupade. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
2 av 5
En tyst minut för de som stupade från 43:e bataljonen. Foto Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Ukrainska soldater på väg hem från fronten. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
3 av 5
Ukrainska soldater på väg hem från fronten. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Mustafa Nayeem, ukrainsk politiker. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
4 av 5
" Vi gav upp våra kärnvapen och nu får vi inte ens be om ett gevär" Mustafa Nayeem tycker väst bör be Ukraina vapen till sitt och Europas försvar. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Ukrainas president Petro Porosjenko. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
5 av 5
Petro Porosjenko gör "peacetecknet" och hoppas på fred, men varnar väst för att inte hjälpa Ukraina att stoppa den ryska aggressionen. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Ukraina efterlyser moderna vapen

2:04 min

Ukraina skickar hem soldater som varit ute mer än ett år i kriget. Samtidigt kallas nya soldater in, och president Petro Porosjenko hoppas att väst börjar förse Ukraina med moderna vapen.

 

Knappt 100 soldater från 43:e bataljonen, i en sista drill, befinner sig nära fronten i Novogorod i östra Ukraina. De hemförlovade har varit nära fronten i ett år eller mer. Men trots att en stor demobilisering pågår mobiliseras nya soldater till fronten.

President Petro Porosjenko vill ersätta mobiliserade med kontraktsanställda soldater i en mer professionell armé.

Parlamentsledamoten och före detta journalisten Mustafa Nayeem förklarar varför väst måste börja sända vapen till Ukraina.

– Vi är gränsen mot Europa, Polen kan inte rädda Europa på egen hand, de kommer be Nato om hjälp och tror de verkligen att Nato kommer hjälpa dem om Ryssland anfaller, säger Mustafa Nayeem som sitter i parlamentet i presidentens partigrupp, Porosjenkoblocket.

Nayeem säger precis som president Porosjenko att Ukraina måste få mer av stöd i handling än ord från väst, framförallt vapen till försvar mot ett Ryssland som har en 30 till 45 gånger större försvarsbudget mot Ukraina och modernare vapen.

– Vi slåss med vapen från 1900-talet, sa Porosjenko nyligen.

– 1994 gick vi med på att förstöra 2000 kärnvapenstridsspetsar i vårt land och nu har vi inte ens rätt att be om ett enda gevär från USA eller Storbritannien, fortsätter Nayeem.

Vi ber inte om vapen för att attackera utan för att kunna försvara oss. De garanterade oss våra gränser 1994, men de har inte gjort det. Det är i Ukraina som folk dör med EU flaggan i händerna, inte i Frankrike, Tyskland eller Sverige, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista