nyanlända asylsökande Finland
1 av 3
Nyanlända asylsökande väntar på att få hjälp med sina papper på Helsingfors mottagningscentral för flyktingar. Foto: Thella Johnson
Latifa och Fatima från Somalia får sina välkomstpaket av personalen på Röda Korsets flyktingmottagning i Torneå. Foto: Thella Johnson/ Sveriges Radio
2 av 3
Latifa och Fatima från Somalia får sina välkomstpaket av personalen på Röda Korsets flyktingmottagning i Torneå. Foto: Thella Johnson/ Sveriges Radio
Nyanlända asylsökande kommer till flyktingmottagningen i Torneå. De har just varit hos polisen och registrerat sig efter att ha korsat gränsen från Haparanda i Sverige. Mottagningen har jouröppet dygnet runt. Foto: Thella Johnson/ Sveriges Radio
3 av 3
Nyanlända asylsökande kommer till flyktingmottagningen i Torneå. De har just varit hos polisen och registrerat sig efter att ha korsat gränsen från Haparanda i Sverige. Mottagningen har jouröppet dygnet runt. Foto: Thella Johnson/ Sveriges Radio

Finland skärper bevakning av gränsen mot Sverige

2:45 min

Finland tänker skärpa bevakningen av den svenska gränsen i norr på grund av de många asylsökande som nu kommer till Finland från Haparanda. På den finska sidan planeras också en "snabb-asylmottagning" för att tidigt kunna skicka ut dem som inte bedöms ha skäl att stanna i Finland.

Flyktingmottagningens vita minibuss kör in på parkeringen vid Torneälvs strand för att släppa av ännu en grupp nyanlända. En irakisk barnfamilj och tre kvinnor från Somalia respektive Etiopien. En helt vanlig scen här under de gångna veckorna, då några hundra asylsökande korsar gränsen från Haparanda och in i Finland varje dag.

Finska Röda Korset bedriver sedan en månad tillbaka flyktingboendet i Torneå. Här bor just nu 270 asylsökande på 200 platser. På samtliga flyktingboenden i Lappland är det samma sak.

De flesta som kommer hit är från Irak.

Inam, en dataingenjör från Bagdad och hennes två döttrar Rand och Ban börjar räknar upp alla länder de passerat på sin väg hit.

– Turkiet, Grekland, Makedonien, Serbien, Ungern... Tyskland, Danmark, Sverige... och nu Finland, säger de med en mun.

Den sista biten, vägen från Haparanda över gränsen till Torneå, gick de. Barnens pappa är kvar i Irak. De berättar att det tekniska universitetet där dottern Rand studerar är ständigt utsatt för attentat och att flera studenter där har blivit kidnappade.

Chanserna för dem att få stanna i Finland är goda. Deras hemstad Bagdad betecknas som extremt farlig av finska migrationsmyndigheter. Det svenska Migrationsverket har än så länge uttryckt sig otydligt om situationen i Bagdad, vilket tros vara en av orsakerna till att många Irakier därifrån nu söker sig till Finland istället.

Men den finska regeringen har reagerat på det ökade antalet asylsökande från Sverige. Redan i slutet av den här veckan öppnas en stor "snabb-asylmottagning" i Torneå. Där ska alla som passerar gränsen utan giltiga inresehandlingar samlas in för att fingeravtryck ska tas och en första bedömning ska göras om grunderna för uppehållstillstånd i Finland. De som inte passerar den kontrollen ska kunna skickas tilbaka omedelbart. (Till Sverige eller det EU-land som först registrerat dem som asylsökande, om det inte är Finland.)

Finland är ett av de EU-länder som har varit ovilliga att rakt av acceptera nya, tvingande flyktingkvoter för medlemsländerna. Nu talas även här om en skärpt gränsbevakning. Men än då länge är gränsen mellan Haparanda och Torneå öppen. Till flyktingmottagningarna strömmar gåvor och donationer in från vanliga finländare som vill hjälpa till.

– Vi har fått massvis av kläder, köksgeråd, sängkläder och leksaker. Finländare har ju själva flytt genom den här trakten en gång i tiden, och det minns folk, säger Marika Kurth, biträdande chef på mottagningscentren i Torneå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista