Statsminister Stefan Löfven (S) tar täten före miljöminister Åsa Romson (MP), biståndsminister Isabella Lövin (MP) och bostadsminister Ibrahim Baylan (S) då regeringens satsning på solceller presenteras på ett solcellstak i Frihamnen i Stockholm.
Den största åtgärden är höjningen på diesel- och bensinskatten, säger Ekots Tomas Ramberg. Foto: Fredrik Sandberg /TT och Pablo Dalence/ Sveriges Radio

Kommentar: Det värsta klistret kommer sen

1:10 min

Miljöpolitiken är koalitionsregeringens klister, det som gör att Socialdemokraterna kan hålla ihop en regering med Miljöpartiet. Lika central för De Gröna som jobbpolitiken är för Socialdemokraterna. Därför var det viktigt för språkröret Åsa Romson att i dag kunna pricka av en lista med MP-krav, kommenterar Tomas Ramberg.

Det i särklass tyngsta förslaget på listan, i pengar räknat, är höjningen av skatt på bensin och diesel som drar in nära fyra miljarder kronor till statskassan.

Om detta talar Miljöpartiet högt och Socialdemokraterna lågt.

I övrigt är regeringen rätt enig om förslagen. Miljöpartiet lär få svårare förhandlingar längre fram.

Till exempel om Vattenfall hittar en köpare till sin kolverksamhet i Tyskland.

Eller om energikommissionen skulle komma i närheten av en blocköverskridande kompromiss om framtidens energipolitik, där kärnkraften är den värsta stötestenen.

Det är med regeringens miljöpolitik som med dess jobbpolitik.

Den räcker inte för att klara målen. Regeringen säger det själv, det krävs mera för att klara både målet att nå EU:s lägsta arbetslöshet och målet att minska koldioxidutsläppen med 40 procent.

Så mera är att vänta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista