Stor förödelse efter strider i Cizre

1:59 min

Minst fem polismän har dödats i sydöstra Turkiet det senaste dygnet i attacker från den kurdiska PKK-gerillan. Sen i juli har mer än 100 poliser och militärer dött, liksom många gerillamedlemmar. I staden Cizre vid gränsen mot Syrien rådde utegångsförbud i åtta dagar på grund av sammandrabbningar mellan turkiska säkerhetsstyrkor och sympatisörer till gerillan. Mitt i våldet fanns civilbefolkningen. 

– Gud jag vet inte varför min far gick upp här, det var strider, det var som om kulorna regnade i våra huvuden berättar dottern Rahmet.

Vi står på familjens tak i kvarteret Nur, här syns ännu en mörk fläck på platsen där Rahmets pappa dog när han gick upp för att se vad som pågick.

Enligt familjen och människorättsorganisationen IHD sköts han av polisens kulor, men Ekot har inga oberoende vittnen som kan bekräfta den uppgiften.

Många av husväggarna är fyllda av skotthål, på marken ligger tomhylsor och splitter från granater.

Vid infarten till kvarteret hänger stora skynken, unga PKK-sympatisörer har byggt stenmurar och andra barrikader för att stoppa polisen från att ta sig in.

I utkanterna patrullerar polisfordon med galler för fönstren.

Medan Cizres invånare och kurdiska källor säger att mer än 20 personer dog, bland dem en bebis och flera äldre, så uppger turkiska myndigheter att bara en civil person dött och att mer än 30 unga beväpnade män dödats i en anti-terroroperation.

– Det är inte så många civila dödsoffer i militäroperationerna, eftersom att i Cizre och andra städer införs utegångsförbud, just för att undvika civila offer, hävdar Atilla Sandikli, tidigare överste i den turkiska armén men nu ledare för tankesmedjan Bilgesam.

Rahmet och hennes släktingar släpade pappans kropp nerför trapporna, de tänkte att han kanske skulle kunna räddas på sjukhuset, men ambulansen kunde inte ta sig fram på grund av striderna.

I mer än två dagar försökte de kyla kroppen med is i hemmet.

Dottern Rahmet tycker att den turkiska staten ljuger, hon säger att de flesta av de dödade och skadade var civila.