Flyktingar tar sig till Kroatien istället för Ungern

1:28 min

Tumult utbröt ikväll vid gränsen mellan Serbien och Ungern och ungersk polis satte in både vattenkanoner och tårgas, mot flyktingar som enligt polisen ska ha forcerat stängslet. Serbien förstärker nu med fler poliser på den serbiska sidan av gränsen.

Det var vid gränsövergången i Röszke som polisen gick till angrepp med vattenkanoner och tårgas mot en grupp människor.

Enligt polisen ska de ha försökt forcera ett stängsel, men detta har tillbakavistas av en FN-medarbetare på plats, enligt nyhetsbyrån Reuters. De ska enligt vittnen däremot ha kastat föremål mot polisen. Serbiens televison, RTS, som också är på plats och direktrapporterar från gränsen mellan Horgos och Rötske, uppger att ett tusental flyktingar forcerade staketet till den ungerska gränsen vid 17-tiden i dag.

20 ungerska poliser ska ha skadats i sammandrabbningarna. Även flera flyktingar behövde vård efter sammandrabbningarna. 

Kroatiens premiärminister Zoran Milanovic kritiserar Ungern. Han är kritisk till hur landet valt att hantera flyktingströmmarna.

– Jag går inte med på Budapests politik. Jag anser att den är skadlig och farlig, säger han, enligt AFP.

Även FN-chefen Ban Ki-Moon kritiserar Ungerns agerande vid gränsen.

Vid gränsen mellan Serbien och Kroatien, bara några mil bort, har samarbetet mellan polis och flyktingar fungerat väl och allt har gått mycket lugnt tillväga.

Efter att Ungern stängde gränsen mot Serbien började många ta sig till Kroatien. Hundratals flyktingar har i dag vandrat över majsfälten, som omger gränsposteringen vid den serbiska staden Sid.

De har följ en snitslad banan, där någon lagt ut tomma flaskor, sopsäckar, väskor och annat, som visar vägen genom fältet. Den markerade stigen leder till den kroatiska sidan.

Flyktingarna är rädda för att även den kroatiska gränsen ska stängas, som den ungerska. De är också rädda för att tvingas lämna fingeravtryck.

Men Zdravko Kelic, chef för det regionala civilförsvaret, säger att man gjort allt för att flyktingarna ska förstå att de kommer släppas in i landet och behandlas väl där.

Ett tillfälligt flyktingläger har upprättats i den lila gränsstaden Tovarnik, med kapacitet att ta emot 500 personer. Under dan har sex bussar tagits emot med flyktingar, där de efter att ha fått mat och sjukvård, skickats vidare till ett större läger utanför huvudstaden Zagreb.

Dessutom har ett tåg med kapacitet för 1 000 passagerare skickats mot gränsen till Serbien för att kunna transportera ankommande flyktingar till centret i Zagreb.

Enligt Zdravko Kelic har samarbetet med flyktingarna fungerat mycket bra och hans och landets mål, säger han, är att underlätta för alla som uppenbart inte vill stanna i Kroatien, att komma vidare till norra Europa.