Väntan på uppehållstillstånd allt längre

2:13 min

Med fler asylansökningar blir väntan på beslut från Migrationsverket allt längre. Den genomsnittliga väntetiden hittills i år är mer än två månader längre än genomsnittet för 2014.  

För den som klarat en dramatisk flykt så kan början på det nya livet i Sverige bli långdragen och frustrerande, utan rätt till varken svenska för invandrare eller stöd från arbetsförmedlingen.

På Sveriges största asylboende, Restad gård i Vänersborg med 900 platser, kan väntan kan bli lång.

– Pojkvän… Flickvän…, härmar 23-åriga Lama Abdulrahman rösten som strömmar ur datorhögtalarna.

Hon läste tidigare företagsekonomi i Syrien.

Nu sitter hon framför en dator på Restad gård och lär sig svenska av en Youtube-video. Hennes 17-åriga lillebror är i skolan och pratar redan svenska, men Lama får som alla andra vuxna asylsökande vänta på uppehållstillstånd innan hon får börja med svenska för invandrare. Och väntat har hon i snart ett år.

– Jag överlevde kriget och visst, jag känner mig trygg nu. Men jag har inget som hjälper mig att bygga upp mitt nya liv, säger Lama Abdulrahman. 

Med fler asylansökningar blir väntan på beslut allt längre. Förra året tog det i genomsnitt 142 dagar, hittills i år ligger genomsnittet på 216 dagar.

Migrationsverket rekryterar för fullt och ska öppna minst fyra nya asylprövningsenheter innan årsskiftet, men myndigheten bedömer ändå att väntetiderna kommer att vara fortsatt långa.

– Det finns ett ljus i ögonen på de asylsökande när de först kommer, men efter sex-sju månader är det helt mörkt, säger Adnan Abdulghani.

Han driver det framgångsrika nätverket Support group på Restad gård som tillsammans med lokala aktörer i Vänersborg anordnar aktiviteter för asylsökande. Nätverket har inspirerat Migrationsverket som nu vill göra de asylsökandes väntan mer meningsfull genom bland annat organiserad svenskaundervisning.

Det är bättre än ingenting tycker Adnan Abdulghani, men väntetiderna måste bli kortare.

– Det är ett slöseri med ambition, talang och egentligen allting att vänta så här länge, säger han.