Flyktingkrisen viktig fråga i grekiska valet

2:23 min

Förutom den ekonomiska och politiska krisen i Grekland har även flyktingfrågan blivit en allt viktigare fråga i debatten inför nyvalet nu på söndag.

Mer om det grekiska valet i dagens Studio Ett.

– Å ena sidan vill man hjälpa men å andra sidan börjar det bli väldigt otrevligt. Det är människor överallt på gatorna, vi börjar alla bli psykiskt mycket spända, säger Ioana Valina som är ute och går med sin 2-åriga son i Mytilini, centralorten på ön Lesbos dit många av flyktingarna kommer i små överfulla gummibåtar från Turkiet.

– Och vi greker slåss mot varandra, mellan de som vill hjälpa och de som tycker att vi ska stänga gränsen.

I en valdebatt nu i veckan mellan huvudmotståndarna, den nu före detta premiärministern Alexis Tsipras från vänsterradikala Syriza och Evangelos Meimarakis som leder det största oppositionspartiet, konservativa Ny demokrati, sa Meimarakis att alla illegala migranter ska skickas tillbaka och han anklagade Tsipras för slapphänthet.

Tsipras och företrädare för hans parti anklagar i sin tur oppositionen för att spela på främlingsfientlighet när det i själva verket handlar om människor som flyr från krig.

Många greker är också medvetna om att nästan inga av flyktingarna som kommer vill stanna i Grekland. Så snart de bara kan fortsätter de flesta norrut mot länder som Tyskland och Sverige.

En del befarar att det nynazistiska partiet Gyllene gryning kan komma att vinna röster på flyktingkrisen. Men partiet är i ett svårt läge där partiledaren och flera andra ur ledningen just nu står inför rätta, misstänkta för bland annat kopplingar till ett rasistiskt mord.

I opinionsmätningarna ligger partiet stadigt kring runt sex procent.

Men Thessalonikibon Stergos Abadzis tror att högerextrema och nationalistiska partier kan gynnas av att det kommer så många flyktingar och migranter till Grekland nu.

– Frågan är så stor och för många människor är gränsen nådd, säger han.