1000 flyktingar om dygnet till Sverige de senaste dagarna

1:10 min

De senaste tre dagarna har det kommit 1 000 flyktingar om dygnet till Sverige. Det är en markant ökning jämfört med den prognos på 3 000-4000 personer i veckan som Migrationsverket har räknat med kommer att komma under september och oktober, innan antalet väntas minska på grund av säsongen.

Men Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson vill vänta med att spekulera i om det är en ökning som kommer att bestå.

– Vi måste ta det lite försiktigt med att dra slutsatser efter tre dagar. Vi ligger väldigt högt för tillfället, som jag sa, över 1 000 människor per dag. Skulle den takten hålla i sig, så talar vi om 7 000 personer i veckan, och då självklart börjar våra resurser ta slut och vi får problem med att lösa uppgiften, säger Anders Danielsson till Studio Ett.

Samtidigt säger Anders Danielsson att beredskapen måste finnas för att ta kunna ta emot 7 000 människor i veckan, om så många fortsätter att komma.

När det gäller prognoser för hur många flyktingar som kan väntas komma framöver betonar Anders Danielsson att det är komplexa och ibland väldigt plötsliga skeenden som kan avgöra, och att det därför är något som det är väldigt vanskligt att med säkerhet förutspå.

– Jag kan ge ett exempel, bara för förståelsen av problematiken. Det finns en stad i nordvästra Syrien som heter Idlib, med ett par hundra tusen människor. Det har varit regimkontrollerat område, och när rebellgrupper kommer in där ganska nyligen lämnar bokstavligen talat befolkningen landet och går rakt in i Turkiet, Så ser situationen ut och det är väldigt svårt att förutse vad som sker, säger Anders Danielsson.