Höja eller inte det är frågan

2:06 min

Ikväll får vi reda på om den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer att höja räntan för första gången sen den sänktes till i princip noll för att stötta ekonomin krishösten 2008. Men analytikerkåren är splittrad.

– Det är god fart i amerikansk ekonomi, säger Mattias Bruér, banken SEB:s expert på amerikansk ekonomi och han tror på en höjning.  

– Vi hade en tillväxt på 3,7 procent det andra kvartalet och de facto har vi en amerikansk arbetsmarknad som nu är fullt sysselsatt om vi tittar på arbetslösheten. Och gräver man lite i inflationssiffrorna så ser man ett underliggande inflationstryck.

På ett annat kontor i centrala Stockholm sitter Jonas Olavi, placeringsansvarig på kaptitalförvaltaren Alfred Berg och håller i princip med om den här beskrivningen men lutar ändå åt att Federal Reserve lämnar styrräntan oförändrad. Och hans skäl är att spekulationerna på marknaden pekar på bara omkring 30 procents sannolikhet för att det blir en räntehöjning.

– Ja, det är väldigt väldigt lågt. Och de senaste 20 åren så har man inte höjt om man inte haft en förväntan på över 70 procent i marknaden så om man höjer nu så är det en överraskning och det skulle vara negativt.

Så du menar att Fed-ledamöterna i sitt beslut tar hänsyn till vad marknaden tror?

– De är oerhört fokuserade på det för inte göra någonting som förskräcker marknaden och skapa onödig skakighet eller volatilitet, säger Jonas Olavi.

Ja, att en räntehöjning på bara en kvarts procentenhet ändå skulle markera att perioden med superbilliga pengar går mot sitt slut och förmodligen skulle skapa en del turbulens med bland annat sjunkande börskurser är båda överens om men Mattias Bruér tror att Fed är beredd att sätta ner foten redan nu och genomföra den räntehöjning som ändå ska komma.

– Ja visst det kan bli lite stökigt men det kommer inte att bryta den amerikanska återhämtningen och jag tror inte heller att det blir ohanterligt på marknaden.

Men Jonas Olavi är tveksam till om Fed vågar ta det första steget.

– Det är stora marknadsrörelser, det är väldigt mycket kapital som är sammanflätat i kommunicerande kärl. Så jag tror att man är mer rädd för det än att säga: "Äh, nu gör vi det här och sen är det färdigt".