Mycket oroligt i Bujumbura

2:14 min

Om inte omvärlden hjälps åt och griper in i Burundi riskerar hela regionen i centrala Afrika att dras in i ett regionalt krig, varnar FN:s människorättsexperter. Redan råder en spänd stämning i huvudstaden Bujumbura. 

– Vi hittar döda kroppar varje morgon, säger fembarnsmamman Gorett som bor i området Cibitoke, där protesterna var hårda i våras. Nu, när solen fortfarande värmer, är det lugnt ute och barn springer runt vid den lilla kiosken där Gorett och de andra byborna sitter.

I varje gathörn och stråk sitter poliser beväpnade med automatkarbiner. Så snart mörkret faller blir gatorna tomma. Alla skyndar hem. Snart hörs det smattrande ljudet av skottlossning. Morgonen efter ligger det döda kroppar på gatorna.

– Ibland blir människor skjutna på en plats och sen dumpas kropparna här i Cibitoke, säger Gorett.

I Nyakabiga inte så långt därifrån brukar lärarstudenten Ernest Endomiana höra eldstrider och explosioner när han ska sova. Han är rädd säger han.

Presidenten Pierre Nkurunziza blev i somras omvald för en tredje period trots hårda protester från oppositionen och ett världssamfund som underkände valet. 

Det kuppförsök som skedde i mitten av maj - när Pierre Nkurunziza ställde upp i presidentvalet trots att han redan avverkat två mandatperioder - har nu övergått till att hundratusentals människor drivits på flykt från landet.

De som är kvar utsätts för regelbundna attacker och flera riktade mord har skett mot oppositionella politiker - men vem som utfört dem är oklart. Nästan varje kväll gör polisen våldsamma razzior i utvalda områden.

Armén i landet är splittrad. I förra veckan utsattes arméchefen för ett mordförsök. Lokala journalister har hotats, hamnat på svarta listor, fått arbetsplatser stängda och till och med nedbrända. I dag finns knappt någon opposition att tala om kvar i landet. Stora delar av civilsamhället, har lämnat eller kastats ut av den resoluta regimen.

FN:s människorättsexpert Pablo de Greiff varnade senast i tisdags för att läget i Burundi är på väg destabilisera hela regionen. Många av de som flyr tar sig till grannländerna Rwanda, Tanzania och Demokratiska republiken Kongo.

– Det finns ingen dialog mellan regeringen och oppositionen alls just nu, säger en diplomatkälla här på plats. Samtidigt är FN:s säkerhetsråd delat i frågan om att ingripa i Burundi. Kina och Ryssland stoppar just nu alla försök till en resolution. Däremot kan EU spela en roll, tror diplomatkällan. Ekonomiska sanktioner från EU-länder, som i dagsläget ger en stor del av biståndet till landet, skulle kunna pressa fram samtal mellan de politiska parterna, säger han.