Trump återigen i fokus vid republikanernas debatt

2:55 min

I natt debatterade republikanernas kandidater inför nästa års presidentval i USA. Trots att det är över ett år kvar är det nu det avgörs vem som ska dra till sig mest pengar för att driva sina kampanjer vidare. Och i debatten var det än en gång Donald Trump som var i fokus.

Hör mer i P1-Morgon.

Samtliga kandidater ligger helt i skuggan av fastighetsmagnaten och miljardären Donald Trump, som under sommaren bara ökat i popularitet och leder stort.

Den allra första frågan handlade om Donald Trump och han tog snabbt chansen att på sitt välkända vis förklara vilken fenomenal och framgångsrik person han är och tog lätt på kritiken att han mest är en underhållande clown.

Flera av de övriga tio kandidaterna på debattscenen i Kalifornien fick återkommande frågor om sin syn på Trump och hans trovärdighet och pålitlighet som potentiell överbefälhavare i USA. Själv fortsatte han alltså att vara ett huvudämne under den över tre timmar långa debatten, men han höll sig betydligt mer nedtonad i både språk och attityd än vid tidigare drabbningar.

Övriga ämnen som tog extra stor plats var utrikespolitik med fokus på Iran, Irak, Syrien och Ryssland. Dock sas inte ett ord om de flyktingar som nu strömmar till Europa eller om USA:s ansvar för dem.

Däremot fortsatte debatten om de flyktingar och invandrare som kommer till USA, framför allt de från Latinamerika. Donald Trump upprepade att han som president snabbt och effektivt kommer att deportera alla som befinner sig i USA illegalt. Även om vissa debattörer ifrågasatte det realistiska i det, ville de gärna visa att deras planer för att stänga gränserna är än effektivare.

Debattörerna tävlade om att vara för sänkta skatter, mot avtalet om Irans kärnenergiprogram, mot aborträtten, mot de elva miljonerna papperslösa invandrarna, och mot den riktning som USA tagit under den demokratiske presidenten Barack Obama.

Det var också en tävlan i vem som har lösast band till det politiska etablissemanget i Washington. Både Donald Trump, läkaren Ben Carson och näringslivskvinnan Carly Fiorina har ju just nu bra opinionssiffror vilket antas bero på deras icke-politiska bakgrunder.

Carly Fiorina tog sig in i debatten i sista stund och hon plockade flera klara poänger, bland annat när hon bemötte Donald Trumps tidigare kommentarer om hennes och andra kvinnors utseende.

– Kvinnor över hela USA har hört väldigt tydligt vad herr Trump har sagt, var allt Fiorina sa, kort och kärnfullt och drog ner en av kvällens största applåder.

Carly Fiorina blev också en av nattens vinnare och framstod som behärskad och skarp, och var också en av dem som mest talade om att rusta upp USA:s försvar och hota både Ryssland och Iran med militärt våld.

Även Jeb Bush, som tappat stort på sistone, hade en bra kväll och drog ner rejält jubel när han förklarade att även om man kan diskutera en del av brodern George dubbel-W:s insatser så lyckades han trots allt skydda USA efter 11 september-attentaten.