Militären har tagit kontrollen i Burkina Faso

1:17 min

I det Västafrikanska Burkina Faso har presidenten och premiärministern i landets övergångsregering gripits. De hålls fångna av en elitstyrka ur armén, bara veckor innan demokratiska val skulle hållas.

Allt tyder på att det är en militärkupp som nu utspelar sig i Burkina Faso. En knapp månad innan fria demokratiska val skulle hållas i landet.

I går greps landets interimspresident Michel Kafando och premiärminister Isaac Zida, plus två ministrar som nu hålls fångna i presidentpalatset i huvudstaden Ouagadougou. Det är en elitstyrka ur armén, presidentgardet, Régiment de securité presidentielle, som ligger bakom kuppen.

Gardet anses vara lojalt med den förre presidenten, Blaise Compaoré, som avsattes i oktober förra året efter en folklig resning i landet med miljoner på gatorna i vad som kom att kallas "den afrikanska våren".

Under kvällen sköts varningsskott mot den folksamling som protesterade utanför presidentpalatset och under kvällen så stängdes en rad radiostationer i landet.

Efter 27 år av Compaoré såg landet fram emot öppna och fria val planerade till mitten av oktober. Omvärldens reaktion har varit snabb och enad mot detta försök att stoppa ett principiellt viktigt val.

I ett gemensamt uttalande fördömde FN, Afrikanska unionen och den Västafrikanska ekonomiska unionen aktionen. De krävde att alla som hålls fångna omedelbart ska släppas.