Iranavtalet splittrar judar i USA

3:20 min

I dag går tidsfristen formellt ut för kongressen i USA för att säga nej eller ja till det kontroversiella kärnenergiavtal med Iran som president Barack Obama vill att USA ska skriva under.

I utbyte mot lättade sanktioner ska Iran, enligt avtalet med sex andra länder, avstå från att utveckla kärnvapen.

Det är redan klart att kongressmajoriteten inte kunde stoppa avtalet, som också lett till djup splittring inom USA:s judiska befolkning.

Stämningen i den amerikanska judiska gemenskapen beskrivs, av en av dess ledande företrädare, som en giftig strid mellan syskon.

– Jag har aldrig sett det här förut. Uppenbarligen var det något med det här avtalet som fick folk att säga saker om sina judiska medmänniskor som de aldrig skulle ha sagt annars, säger Greg Rosenbaum, ordförande i the National Jewish Democratic Council.

Greg Rosenbaum beskriver splittringen som djup och giftig och med framtida risker såväl för sammanhållningen mellan judar i USA som för USAs relation till Israel.

National Jewish Democratic Council stödjer Iranavtalet. Så snart de tagit ställning började anklagelserna strömma in, berättar Rosenbaum.

– Vi började få hatbrev och telefonsamtal från andra judar som kallade oss nazister eller capos, en benämning på de judar som arbetade åt nazisterna i koncentrationslägren, säger Greg Rosenbaum.

Enskilda judiska kongressledamöter mötte liknande attacker.

Nita Lowey är demokrat från New York. Hon litar inte på Iran och röstade mot avtalet i kongressen. Hon anklagades för att vara förrädare och illojal mot USA.

Greg Rosenbaum säger att ingen vill ha det så här i den judiska gemenskapen men att krafterna för och mot avtalet är så starka att de inte gått att kontrollera.

Den israeliske premiärministern Nethanyahus tal i kongressen, på inbjudan av republikanerna, bidrog till att debatten i USA förgiftades. Det anser demokraten Greg Rosenbaum.

Pressen på kongressledamöterna har varit intensiv hela sommaren.

De största judiska lobbyorganisationerna J Street och AIPAC står på varsin sida. J Street för avtalet men AIPAC mot. Den mest inflytelserika är AIPAC, som uppges ha lagt 20-30 miljoner dollar på sin nejkampanj - utan framgång.

Av de 28 judiska kongressledamöterna accepterar 19 Iranavtalet.

Klyftan i Iranfrågan mellan den viktigaste pro-israeliska lobbyorganisationen och de judiska representanterna i kongressen och mellan de mer konservativa och de mer liberala judarna försvagar USA:s relation till Israel, menar Greg Rosenbaum.

– Jag anser att det är helt avgörande att den här klyftan kan slutas, särskilt i AIPAC där jag själv är aktiv. Det är nödvändigt för att återuppta den traditionella rollen med gemensamt stöd från båda partierna för relationerna mellan USA och Israel. Annars kommer det bli mycket svårt att upprätthålla den relationen från amerikansk sida, säger Greg Rosenbaum, ordförande i the National Jewish Democratic Council.