Gatubarn misstänks för allt fler brott

1:38 min

Barn som kommer från svåra sociala förhållanden i sina hemländer och som lever på gatan i Sverige misstänks allt oftare för brott. Det skriver Dagens Nyheter som tagit del av en intern polisrapport från Stockholmspolisen.

– De senaste två åren kan vi se ökning av olika brottstyper och det är framförallt narkotikabrott, våldsbrott och tillgreppsbrott, säger Patrick Ungsäter, chef för gränspolisen i Stockholm.


Mellan åren 2012 och 2014 ökade antalet polisanmälningar från 377 till 817, skriver Dagens Nyheter. Och sammanlagt har drygt tvåtusen anmälningar kommit in där de misstänkta personerna tillhör gruppen "minderåriga utan permanent hemvist och vårdnadshavare i Sverige."

Men Patrick Ungsäter på Stockholmspolisen betonar att resultaten från rapporten inte ska kopplas till den pågående flyktingkrisen.

– Det här är ju en specifik grupp inom kategorin ensamkommande barn. Det är de som man kan kategoriseras som gatubarn och det är viktigt att inte generalisera gruppen ensamkommande barn. Vi har en prognos på runt 12 000 ensamkommande barn. Så det här är ju en liten del av alla ensamkommande barn.

Patrick Ungsäter säger att gatubarnen ofta kommer från länder i Nordafrika och har levt under svåra sociala förhållanden.

Ekot har tidigare i år rapporterat om att allt fler ensamkommande barn från Marocko söker asyl i Sverige. Polisen sa då att man misstänkte att barnen utsattes för människohandel.

– Det finns inga konkreta belägg för att det finns större organiserad runt människohandel att man utnyttjas på något sätt här i Sverige. Men jag håller det som troligt att man på sin väg genom Europa har utnyttjats på olika sätt, säger Patrick Ungsäter.