Ny bok om hemligheter bakom fredspriset

2:05 min

I 25 år var han central i arbetet kring Nobels fredspris. Nu har Geir Lundestad skrivit en bok om sin tid som sekreterare i den norska Nobelkommittén. Han är bland annat kritisk mot hur den svenska Nobelstiftelsens chef Lars Heikensten försöker centralisera Nobelarbetet.

 – När Heikensten skulle blanda sig i anställningen av min efterträdare, trots att det uppenbart i statuterna står att det är den norska Nobelkommittén som anställer sekreteraren och inte Sverige, så var det mycket olyckligt, säger Geir Lundestad, författare och tidigare sekreterare i norska Nobelkommittén.

Enligt Geir Lundestad var det olyckligt att Lars Heikensten ville blanda sig i vem som skulle efterträda Lundestad som nobelkommitténs sekreterare. Lundestad hävdar att centraliseringen av Nobelarbetet på sikt kan minska nobelkommittéernas oavhängighet. Något han menar är avgörande för tyngden i Nobelprisen.

"Fredens sekretær. 25 år med Nobelprisen" heter Geir Lundestads bok där han bland annat avslöjar en del om arbetet med att välja fredspristagare som Barack Obama, EU och Nelson Mandela.

Samtidigt är Lundestad bunden av tystnadsplikt när det gäller mer exakt vad enskilda kommittéledamöter har sagt under sina möten.

– Detta är ju en väldigt öppenhjärtig bok, men jag har följt den viktigaste punkten i statuten där det står att man inte kan referera direkt från kommittémöten. Jag kan inte skriva i den här boken om vem som sa vad på de enskilda kommittémötena.

I Norge har debatten gått hög det senaste dygnet om hur Geir Lundestad i boken pekar på brister hos flera kommittéledamöter. Famför allt den senaste ordföranden Thorbjørn Jagland.

Lundestad hävdar också att Norges dåvarande utrikesminister, Jonas Gahr Støre, försökte få Nobelkommittén att inte ge 2010 års pris till den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

– Ingen i kommittén tvivlade på att det som Jonas Gahr Støre sa till Thorbjørn Jagland vid de två tillfällen som jag refererar till var menat som ett försök att påverka kommittén.

Jonas Gahr Støre själv har tillbakavisat påståendet att han skulle ha försökt påverka Nobelkommittén.