Kupp i Burkina Faso ett faktum

0:57 min

Burkina Fasos övergångsregering har upplösts. Det framgår av ett meddelande som lästs upp både i statlig tv och radio. Kuppen i landet är därmed ett faktum.

Iförd militärkläder och basker meddelar överstelöjtnant Mamadou Bamba att Burkina Fasos övergångsregering har upplösts och att president Michel Kafando har avsatts.

Därmed bekräftas att en kupp verkligen har skett i landet, något som de flesta misstänkte redan i går, då presidenten och premiärministern greps och presidentpalatset ringades in.

Bakom kuppen står en elitstyrka ur armén, lojal med Burkina Fasos avsatte ledare Blaise Compaoré. Compaoré styrde Burkina Faso i 27 år, men avsattes förra hösten efter ett folklig uppror mot hans försök att klamra sig fast ytterligare vid makten.

General Gilbert Diendere, chef över presidentgardet under Compaorés tid, uppges nu leda landet.

Tanken var att Burkina Faso skulle hålla fria, demokratiska val om bara ett par veckor. Både FN, Afrikanska unionen och USA har varit snabba att fördöma kuppen.

Frankrike, som har soldater i landet, är också starkt kritiskt. Men president Francois Hollande säger i ett uttalande att han inte ser någon aneldning att ingripa.