"Danmark ska inte ingå i en obligatorisk kvotfördelning"

1:37 min

Den danska regeringen öppnar för att frivilligt ta emot 1000 av de flyktingar som EU vill fördela. Men man vill inte ingå i den kvotfördelning av flyktingar som EU nu diskuterar. Det sa statsminister Lars Løkke Rasmussen vid en presskonferens under torsdagen.

– Det finns en bred politisk enighet om att Danmark inte ska ingå i en obligatorisk kvotfördelning där Bryssel ska bestämma hur många flyktingar Danmark ska ta emot, sa Lars Lökke Rasmussen.

Diskussionerna kring kvotfördelningen har varit många under den senaste veckan. Danmark har nämligen ett så kallat rättsförbehåll i landets EU-avtal vilket betyder att man bestämmer över sin egen asylpolitik.

Men 1000 av de 160 000 flyktingar som ska fördelas kan man alltså tänka sig att ta emot. Förutom det vill regeringen satsa 750 miljoner danska kronor för att säkra EU:s yttre gränser och minska flyktingströmmen in i Europa och Danmark. Detta är några av budskapen som statsministern tar med sig till Bryssel när han ska träffa EU:s ledare för att prata om just flyktingkrisen.

Men från oppositionsledaren och socialdemokraten Mette Fredriksen kom det i dag en efterlysning om en mer solidarisk dansk linje.

– Det måste finnas en tydlig dansk uppmaning om att använda EU-medel för att ordna ett ordentligt mottagande vid den yttre gränsen. Danmark måste ta sin del av ansvaret i den här frågan, sa Mette Fredriksen.

På hemmaplan i Danmark ska det satsas ännu mer på att integrera dom flyktingar som söker sig hit, sa statsministern i dag samtidigt som han poängterade att det kommer ytterligare förslag på åtstramningar inom kort, bland annat när det gäller frågan om medborgarskap.