Telia Sonera har problem som inte kan lösas i närtid

2:05 min

Telia Sonera ska sälja sin verksamhet i Centralasien med länder som Uzbekistan, Azerbajdzjan och Nepal. Telia Sonera har i de här länderna skakats av mutanklagelser och anklagelser om samröre med diktaturer.

Trots hårt arbete har företaget fortfarande problem som inte kan lösas i närtid. Att det blev så fel att det inte går styra upp skyller styrelseordförande Marie Ehrling på den tidigare företagsledningen.

– Ska man lyckas måste man göra rätt från början. Med rätt kompetens och med en rätt inställning kring hur man ska hantera verksamheten. I vissa fall här så har man heller inte valt rätt partner, säger Marie Ehrling.

Men om nu den nuvarande ledningen i företaget vet hur man ska göra, varför väljer ni ändå att lämna regionen?

– Därför att vi tror att andra nu kan driva den här verksamheten vidare på ett framgångsrikt sätt. Och att det rent strategiskt så har vi gjort det valet att vi vill satsa på Europa.

Telia Sonera väljer nu att kasta in handduken trots att verksamheten i de sju länderna varit väldigt lönsam. Det är framför allt två problem som bedöms som alltför svårlösta.

För det första har inte Telia Sonera lyckats ta reda på vem som äger företagets samarbetspartner i Azerbajdzjan och i Uzbekistan. I Uzbekistan är Telia Sonera också indraget i en rättsprocess om misstänkta mutor.

Den andra svårknäckta nöten är problem med att få hem de vinster som har gjorts - fem miljarder kronor sitter fast i Nepal och Uzbekistan.

Spekulanter till den centralasiatiska verksamheten finns, säger vd:n Johan Dennelind, men försäljningen kommer att ta tid och innan någon affär kan bli av så kommer Telia Sonera att granska att köparna håller måttet etiskt.

– Ja, vi ska göra så gott vi kan för att göra den analysen, säger Johan Dennelind.

När nu Telia Sonera lämnar Centralasien ska företaget satsa mer resurser och fokusera på Sverige och resten av Europa. I slutändan kommer de här åtgärderna att bli lönsamma, tror vd Johan Dennelind.

– Vi är helt övertygade att den fokusering vi nu gör kommer att skapa mer värde för aktieägarna som helhet än om vi är kvar i den här fragmenterade portföljen.

Svenska staten är klart största ägare i Telia Sonera och näringsminister Mikael Damberg välkomnar den nya inriktningen.

– Nu har man kommit fram till att man vill skifta fokus och enligt sin strategi att fokusera på Norden, Europa och Sverige. Och det är ett genomtänkt beslut, säger Mikael Damberg.