Kuppen ett faktum i Burkina Faso

2:00 min

Burkina Fasos övergångsregering har upplösts, enligt ett uttalande som lästs upp i både statlig tv och radio. Kuppen är därmed ett faktum. 

Iförd militäruniform, med ryggen mot en klarblå bakgrund, meddelade överstelöjtnant Mamadou Bamba i dag via den statliga tv:n att övergångspresidenten Michel Kafando har avsatts och regeringen upplösts.

Därmed bekräftas att det verkligen har skett en kupp i landet - något som de flesta misstänkte redan i går, då presidentpalatset ringades in och presidenten, premiärministern och två andra ministrar greps.

Bakom kuppen står presidentgardet - en elitstyrka i armén, lojal med Burkina Fasos avsatte ledare Blaise Compaoré. Compaoré styrde Burkina Faso i 27 långa år, men störtades förra hösten i ett folkligt uppror mot hans försök att ändra konstitutionen och klamra sig fast ännu längre vid makten. 

Generalen Gilbert Diendere, som beskrivs som Compaorés högra hand, uppges nu leda landet. Han förnekar dock alla kontakter med den forne presidenten.

Människor gick redan i går ut på gatorna i protest mot den förmodade kuppen. I morse hörde vittnen skottlossning i huvudstaden Ouagadougou, och nyhetsbyrån Reuters rapporterar att militären har skjutit varningsskott under dagen mot ett hundratal demonstranter i huvudstaden. Personer som protesterar ska ha misshandlats och gripits på öppen gata. Enligt sjukhuskällor har minst en person dödats och 60 skadats, sedan maktövertagandet blev känt.

Tanken var att Burkina Faso skulle hålla fria, demokratiska val om bara ett par veckor. Det är sannolikt i syfte att stoppa den processen som detta händer just nu, säger Jesper Bjarnesen, forskare på Nordiska Afrikainstitutet.

– Man vill stoppa den övergångsprocess som inleddes i oktober förra året. Kuppmakarna säger sig ju vilja starta om på något sätt och påbörja en ny process fram mot ett val, men det är jag tveksam till, sannolikheten är nog större att de kommer att hålla sig kvar vid makten om de lyckas ta den, säger han.

Bjarnesen tycker att det som händer nu är en ovanligt sorglig utveckling, eftersom övergångsprocessen i Burkina Faso fram tills nyligen var att betrakta som ganska lyckad, och sågs som demokratiskt föredöme i Afrika.

– Den tillfällige premiärministern, Isaac Ziida, har faktiskt genomfört det mesta som han hade lovat: Han har sett till att förbereda valet, inkluderat de politiska partierna och civilsamhället processen, och fram till igår såg det ut som att han också hade lyckats undvika att presidentgardet började gripa in i processen, säger Bjarnesen.

Vad som händer nu är mycket svårt att säga något om.

– Risken är att det långa arbetet som har pågått i ett års tid, nu går till spillo.