Claes Aronsson: Telia Sonera bjuder på rea

1:50 min

När Telia Sonera säljer ut sin verksamhet i Eurasien säger man adjö till bolagets mest vinstrika femtedel. Beskedet vittnar om de stora svårigheterna med att göra renhåriga affärer i regionen, säger Claes Aronsson, ekonomireporter på Ekot.

– Man kan väl tolka det som att det inte går att göra rena affärer för Telia Sonera i den här delen av världen, och antagligen inte för något annat företag heller. Bolaget vet inte ens säkert vilka delägare som finns i deras dotterbolag i Uzbekistan och Azerbajdzjan och det är svårt att fortsätta då.

– Man kan också se att affärsrisken ökat för Telia Sonera. Det handlar om frysta tillgångar på fem miljarder kronor. Det finns även en risk att bolaget blir utslängt helt lottlöst om man fortsätter att ställa krav på regimerna.

Hur svårt blir det då för Telia Sonera att ta sig ur och göra sig av med den här verksamheten?

– Telia Sonera bjuder på rea här när man går ut och säger så tydligt att nu vill vi sälja. Så det kan vara så att det inte är jättesvårt att hitta en köpare om de säljer billigt. Det stora problemet är ju att en sådan här försäljning kan bli ganska korrumperad. Om vi tittar i Uzbekistan är en av delägarna Takilant som har nära koppling till regimen, och även bindande avtal med Telia Sonera.

– De kan gå in och ställa krav på vem som köper, de kan vilja ha en del av pengarna. Kanske då att man skulle kunna se det som en muta, vad vet jag. Det här kan bli stora problem med tanke på att Telia Sonera har så mycket pengar frysta just i Uzbekistan.

Kan det därmed dra ut ordentligt på tiden?

– Det kan dra ut på tiden i vissa av länderna, men det kan också gå fort om Telia Sonera är berett på ett rejält rabatterat pris.