#Flyktvägen

I Åsele finns det plats för flyktingar

2:29 min

Gott om bostäder, men långt till stora städer. Så ser verkligheten ut för de ensamkommande flyktingbarnen i Åsele. Davood Rezai från Afghanistan kom hit i början av sommaren.

– Det var skogen jag såg, det fanns ingenting, men sakta, sakta såg jag, det finns människor, det finns hus, det finns lägenheter och nu gillar jag att vara här, säger Davood.

I början var det svårt, han var trött och sliten efter en lång flyktväg och visste inte riktigt var han var. Men nu går det bra för Davood. Han har vant sig vid lilla Åsele med lite över 2 800 invånare. Här känner de flesta varandra, det är lite trafik och stora skogar och sjöar runt om.

Davood går i skolan i Lycksele, det är åtta mil enkel väg. Det mesta ligger långt bort, som sjukhuset. Tolkhjälp gör man via telefon och till den stora staden och dess puls Umeå är det 15 mil.

– Det går bra att studera här och tänka, jag tänker på min framtid, säger Davood som vill bli datatekniker och så vill han sjunga också. Men först ska han lära sig svenska riktigt bra, säger han. 

Katrin Wicén är verksamhetschef på Frösunda flyktingboende för ensamkommande barn. Hon är psykolog och har tidigare jobbat i Stockholm.

– Allt är enklare här i Åsele, säger hon. Här tittar socialchefen upp hos mig, det är nära till allt.

De 24 pojkar från Afghanistan, Irak och Eritrea som bor här vill hon ge trygghet och normalisera deras vardag.

– Jag vet och ser att de har trauman, jag ser att de är trötta och ledsna. När de lägger sig på kvällen, ska de veta hur nästa dag ser ut, det underlättar deras psykiska återhämtning. De behöver trygghet och rutiner, säger Katrin Wicén.

Brage Sundberg, kommunstyrelsens ordförande i Åsele som företräder det lokala partiet Åselepartiet, pekar på att det inte är någon bostadsbrist.

– Vi kan ta emot många fler flyktingar, säger han. Det känns viktigt att som medmänniska kunna hjälpa en annan medmänniska. Man inser ganska snart att vi lever i samma värld, vi har bara råkat hamna på lite olika ställen där förutsättningarna inte är lika goda, säger Brage Sundberg