Unicef: 1,4 miljoner barn flyr från attacker av Boko Haram

1:37 min

1,4 miljoner barn befinner sig nu på flykt i nordöstra Nigeria och grannländerna. Bara de senaste månaderna har en halv miljon barn tvingats på flykt efter att terrororganisationen Boko Haram ökat sina attacker, uppger FN:s barnrättsorganisation Unicef.

Attackerna från den nigerianska terrororganisationen Boko Haram blir bara fler och fler. Små barn och kvinnor kidnappas för att bli bortgifta, användas som slavar eller för att utföra självmordsbombningar som Boko Haram planerat.

Pojkar och män dödas. Även om militären i Nigeria, tillsammans med grannländer som Tchad, Kamerun och Niger, genomfört flera offensiver mot terrorgruppens baser och läger dödas och försvinner fortfarande människor i byar i både Nigeria och i grannländerna.

Framförallt de senaste fem månaderna har Boko Haram ökat sina attacker. Möjligen är det en reaktion på den nyvalde nigerianske presidenten Muhammadu Buharis löfte att krossa organisationen.

Under samma tid har en halv miljon barn tvingats på flykt från områden i regionen där Boko Haram dragit fram, uppger Unicef i en ny rapport.

Sammanlagt är nu 1,4 miljoner barn på flykt för att slippa undan terrororganisationen vars mål är ett islamiskt kalifat med strikta sharialagar.

Framförallt flyr barnen från norra Nigeria och många av dem är så pass små att de kommer att börja sina liv och få några av sina första minnen i flyktingläger, enligt Unicef.

Samtidigt saknar barnrättsorganisationen resurser att hjälpa alla barn. Unicef beräknar bland annat att över 80 000 barn fortfarande inte har tillgång till rent vatten varje dag. Över 200 000 barn i flyktinglägren har ännu inte haft möjlighet att börja skolan.