Slutspurt inför grekiska nyvalet

2:32 min

Det är mycket jämnt mellan de två största partierna i opinionsundersökningarna inför valet på söndag. Det mesta talar för en komplicerad regeringsbildning. 

– Man måste rösta på partier som är för tillväxt, för Europa och som vet hur man gör, och då talar jag om mitt parti. De andra har redan misslyckats, säger Greklands förrförra ledare konservativa Antonis Samaras. Han skyndar sedan vidare bland supportrar med grekiska flaggor i händerna vid ett valmöte på Omoniatorget i Aten. 

I januari erkände sig Samaras besegrad - grekerna hade i stället röstat fram vänsterradikala partiet Syriza under ledning av Alexis Tsipras som lovade slut på åtstramningspolitik och att sätta hårt mot hårt i förhandlingarna med de internationella långivarna. Det höll fram till i juli då Tsipras tvingades gå med på ännu ett räddningspaket med tuffa ekonomiska villkor för att få del av ett nytt nödlån. Alternativet, sa man, var statsbankrutt och ett utträde ur eurozonen.

Efter uppror inom det egna partiet valde Alexis Tsipras att avgå och utlysa nyval och nu hoppas Antonis Samaras och hans Ny demokrati under sin nya ledare Evangelos Meimarakis att snart vara tillbaka vid makten igen.

I opinionsmätningarna är det mycket jämnt och vem som än segrar kan få svårt att bilda en stabil majoritetsregering. Syrizas tidigare koalitionspartner, partiet Självständiga greker, ligger i en del mätningar under spärren för att alls ta sig in i parlamentet och ett samarbete med konservativa Ny demokrati har man uteslutit.

I valet i januari var det många kriströtta greker som hoppades på en verklig förändring under Alexis Tsipras som stod vid sidan av de politiska krafter som styrt Grekland i årtionden och som förknippas med korruption och maktmissbruk. Nu är i stället besvikelsen stor och misstroendet mot politiker i allmänhet utbrett.

En bit bort från Ny demokratis valmöte sitter läraren Krista Papadopoulou och röker.

– Ny demokrati är lögnare och Alexis Tsipras sa bara halva sanningen, och det är till och med värre än att ljuga, säger hon.