Löfven mötte Frankrikes premiärminister

2:39 min

Frankrikes premiärminister Manuel Valls är på besök i Stockholm och höll i dag en gemensam presskonferens med statsministern Stefan Löfven (S). Bland annat diskuterades flyktingkrisen. 

Statsminister Stefan Löfven (S) sa på presskonferensen med Frankrikes premiärminister Manuel Valls att flyktingströmmarna är en av de största utmaningarna vi står inför.

– Det är dags att alla länder i EU delar på detta ansvar. Det är inte en uppgift för några länder. Vi kommer diskutera det på extratoppmötet nästa vecka. Men jag säger en sak: Det kan inte fortsätta som nu, det är inte acceptabelt.

Premiärminister Manuel Valls sa att situationen i Europa har diskuterats noga och att kriserna kan skaka EU:s grundvalar.

– Solidaritet är inte som ett smörgåsbord, det är inte något man kan välja a la carte, Europa är inte a la carte. Europa grundar sig på gemensamma värderingar och om Europa ska hålla ihop måste alla inse det, säger han. 

Stefan Löfven får frågor om Ungerns agerande gentemot flyktingarna.

– Det är inte legitimt att säga, "bara de inte är muslimer". Det är ett fullständigt oacceptabelt uttryck. Det ska bygga på europeiska värderingar. Då måste vi vara tydliga, säger han och fick medhåll av Manuel Valls.