Blir ingen höjning av barnbidraget nästa år

1:49 min

Det blir ingen höjning av barnbidraget nästa år, enligt vad Ekot erfar. En höjning med 100 kronor var ett av Socialdemokraternas prioriterade vallöften - men förslaget finns inte med i regeringens budgetproposition som presenteras nästa vecka.

Barnbidraget har legat på samma nivå sedan 2006. Socialdemokraterna gick till val på en höjning med 100 kronor per barn och månad till 1 150 kronor. En reform som skulle kosta ungefär två miljarder kronor.

När Stefan Löfven och den övriga partitoppen i början av september 2014 presenterade partiets valmanifest sade partisekreteraren Carin Jämtin så här:

– Ett ytterligare steg som vi vill göra för att stärka barnfamiljers möjlighet att ha ett bra liv är att höja barnbidraget med 100 kronor per månad från och med den första januari nästa år.

Men något förslag om höjda barnbidrag fanns inte med i den rödgröna regeringens första budget som lades fram i höstas. Så här kommenterade Magdalena Andersson det:

– Det är också så att om man inte får egen majoritet, då får man inte igenom allt det man vill. Det finns ju många år kvar på mandatperioden så jag hoppas naturligtvis att vi kan återkomma med fler delar i vårt valmanifest senare år.

Nu står det alltså klart att Socialdemokraternas vallöfte inte heller kommer att uppfyllas under 2016, uppger Ekots källor.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet uppges i de nu avslutade budgetförhandlingarna inte ha prioriterat en höjning av barnbidraget - utan satsningar på andra välfärdsreformer, till exempel en höjd grundnivå i föräldrapenningen. 

Statsminister Stefan Löfven har sagt att satsningar på jobb, skola och klimat kommer att stå i fokus.