Oppositionen kritiserar extra resurser till Försäkringskassan

1:29 min

Regeringen kommer tillföra extra resurser till Försäkringskassan för att möta de ökade sjuktalen, det kunde Ekot berätta tidigare i dag. Men förslaget får nu kritik ifrån oppositionen i Riksdagen.

– Det här är ju följden av att regeringen håller på att tappa greppet om sjukskrivningarna. Under det senaste året så har regeringen inte presenterat några förslag för att vända utvecklingen. Istället har man föreslagit en reform som innebär att sjuktalen kommer att öka, säger Johan Forssell, talesperson i socialförsäkringsfrågor för Moderaterna.

Regeringens förslag om extra medel till Försäkringskassan är otillräcklig menar Johan Forssell. Att lägga resurser på att förbättra handledningen kommer inte åtgärda det grundläggande problemet, som är de ökade sjuktalen, menar han.

Så länge som regeringen fortsatt vill slopa den bortre tidsgränsen för sjukförsäkringar så är det nya förslaget ett slag i luften.

– Det blir ju som en läckande hink! Nu ser vi att sjukskrivningarna ökar kraftigt och då måste regeringen samla ihop sig och föreslå bredare reformförslag för att vända den här utvecklingen. Dem har vi inte sett på ett års tid, säger Johan Forssell.

Moderaterna vill istället förstärka tidsbegränsningarna i sjukförsäkringsssystemet genom att införa en ny karensdag vid dag 15. Man vill även öka kraven på hälso- och sjukvården för att få alltfler att komma tillbaka i arbete.

Men den berörda myndigheten, Försäkringskassan, välkomnar det extra tillskottet.

Generaldirektör Ann-Marie Begler menar att dem extra resurserna inte motsvarar myndighetens förväntingar på anslag av nya medel men poängterar samtidigt att alla resurser behövs för att komma till bukt med sjuktalen.

– För oss är det naturligtvis positivt att få de här resurserna. Vi behöver dem för att kunna klara av det väldigt utmanande uppdrag som Försäkringskassan har, säger Ann Marie Begler, generaldirektör för Försäkringskassan.