Japan kan få nya militärlagar - trots protester

1:39 min

Nya lagar som tillåter japansk militär att delta i strider utomlands förväntas inom kort att röstas igenom av det japanska överhuset. Detta trots massiva protester mot att ge militären större frihet.

De nya lagarna ska tillåta japanska soldater att strida utomlands tillsammans med allierade och innebär en nytolkning av den japanska konstitutionen. Konstitutionen tvingades fram efter förlusten i andra världskriget och den har endast tillåtit Japan att ha en begränsad militär styrka att använda i självförsvar.

Japan har sedan andra världskriget utvecklat en stark identitet som ett fredligt land med en pacifistisk konstitution och protesterna har därför varit starka mot de nya lagarna.

Tiotusentals människor har deltagit i regelbundna demonstrationer utanför parlamentet och opinionsundersökningar visar att de flesta japaner är emot att militären får större frihet.

Professor Ariyoshi Ogawa som studerar politik vid Rikkiyouniversitetet i Tokyo menar att motståndet kan jämföras med svensk tvekan att gå med i försvarsalliansen Nato och att de som protesterar är rädda för ökade konflikter med grannländerna och för att utvecklingen ska leda till obligatorisk militärtjänst för unga.

– De fruktar högre risk för krig med grannländer, inklusive Kina, och också att unga ska behöva göra militärtjänst, säger Ariyoshi Ogawa.

I Kina ses Japan allt sedan andra världskriget som aggressivt och opålitligt i de flestas ögon.

Angående vad som ser ut att bli Japans nya riktning anmärkte den nationalistiska kinesiska tidningen Global Times i en osignerad ledare i går: ”Kina kan inte påverka Japans val, det enda vi kan göra är att ytterligare stärka vår militära kapacitet och låta vår utveckling överglänsa Japans vacklande.”