Strejk i Finland mot sparpaket - tåg och bussar står stilla

2:06 min

Stora delar av Finland strejkar i dag mot det sparpaket som regeringen har föreslagit. Tåg, bussar och spårvagnar står stilla och många daghem och butiker håller stängt.

I centrala Helsingfors demonstrerade medlemmar från fackförbund. Många har rest långt för att sluta upp.

– Vi är närvårdare från olika vård- och omsorgsinrättningar i Lahtis. Vi är här för att visa vårt missnöje i dag, säger Eija Sipilä, Riitta Lehmunen och Taina Salihu.

Deras fackförbund Super är med i demonstrationen på järnvägstorget, liksom de flesta andra fackförbund från FFC, som motsvarar svenska LO.

Arrangörerna uppskattar deltagandet till nära 30 000. Buss efter buss anländer till torget och regnklädda förskollärare och sjuksköterskor kliver ut.

På skyltar och banderoller som vecklas ut står saker som "Nu räcker det" och "Vi är de som uppfostrar Finlands framtid".

De sänkningar av lönetillägg, semestrar och sjukersättning som regeringen har föreslagit inskränker enligt fackförbunden avtalsfriheten och slår också särskilt hårt mot redan lågavlönade kvinnor som utgör majoriteten av de anställda i offentlig sektor och serviceyrken.

De sjuksköterskor och närvårdare som är på plats här i dag är särskilt upprörda över den tänkta skrotningen av söndagstilläggen.

– Det som de vill ta bort är en stor del av vår lön, som är låg från början. Vi är helt beroende av tilläggen, säger Eija Sipilä.

Finlands statsminister Juha Sipilä höll i på onsdagkvällen ett tv-tal som var tänkt att mildra protesterna och väcka ny samarbetsvilja hos arbetsmarknadens parter i den plan som regeringen har för att få Finlands dåliga ekonomi på fötter och göra landet konkurrenskraftigt i världen.

Något som enligt både regeringen och arbetsgivarna kräver mindre och långsammare löneökningar och lägre kostnader för arbete i stort.

Men också bland företagare finns de som tycker att det har gått för långt.

– Jag måste jobba i dag för att min firma ska gå runt, säger Sami Hietala som driver hantverksfirma i Helsingfors. Men jag oroar mig för våra sjuksköterskors skull. Deras tillägg för skiftarbete och söndagar är ju helt rimliga.

Han tror att dagens strejker och protester kommer att ge effekt.

– Regeringen borde nog inse vid det här laget att finländarna inte köper deras nya inriktning, säger Sami Hietala.