Störst prisökning på bostadsrätter i Norrbotten och Västerbotten

1:37 min

Det är de som har en bostadrätt som är de stora vinnarna på de senaste fem årens kraftiga uppgång på priser på bostäder. De län där priserna har ökat mest procentuellt är Norrbotten och Västerbotten.

Lars-Erik Nykvist är vd på Fastighetsbyrån och han är inte förvånad över den här utvecklingen.

– Man vill bo centralt i staden. Hade vi en grön våg för ett antal år sedan så kan vi nästan prata om en grå våg i dag. Många väljer att prioritera närheten till stadens absoluta centrum och de bostäder som finns i centrum är av nödvändighet lägenheter och då ofta bostadsrätter, säger Lars-Erik Nykvist.

Det är bostadsrätter och inte villor som stigit mest de senaste fem åren, visar siffror som Svensk Mäklarstatistik tagit fram på uppdrag av mäklarkedjan Fastighetsbyrån.

Det är inte Stockholmsregionen som har haft de största prisökningarna. Visserligen finns de högsta priserna på bostadsrätter och villor i Stockholms län men prisökningarna är måttliga.

Priset på en bostadsrätt i Stockholm har till exempel ökat med 45 procent medan ökningen i Norrbottens län är hela 166 procent.

Den kommun där bostadsrätterna ökat allra mest är Söderköping, med en ökning på 402 procent.

– Ska man bo där ska man bo nära stadens kärna och då är det bostadsrätter som är intressant, säger Lars-Erik Nykvist.

För fem år sedan fanns inte alls det här trycket på att bo centralt på mindre orter menar Lars Erik Nyqvist. Men nu har trenden vänt.

– När man väljer att ompröva sitt boende så är det många som känner att ett centralt boende där man kan gå till affären, kulturutbudet och liknande är det optimala, säger han.