Migrationsminister markerar hårt mot Ungern

1:10 min

Runtom i Europa fortsätter flyktingkrisen. Ungern som tidigare byggt ett stängsel mot Serbien har nu också börjat bygga ytterligare ett stängsel mot Kroatien. 

Detta markerar första gången ett EU-land sätter upp ett stängsel mot ett annat EU-land och migrationsminister Morgan Johansson kräver att EU skärper tonen mot Ungern.

– För det första tycker jag att EU måste sätta ner foten mot Ungern. Det här är inte ett sätt att hantera människor på som vi ska ha i Europa i modern tid.

Vad är att sätta ner foten?

– Ja, man måste markera väldigt hårt mot Ungern och när både Europarådet och UNHCR konstaterar att Ungern nu med sina nya lagar och sitt sätt att hantera situationen mycket väl kan ha en linje som bryter mot internationell rätt. Då måste också EU leva upp till sina grundläggande värderingar kring mänskliga rättigheter.

Ska EU dra in bidrag eller ta från Ungern deras rösträtt eller hur ska det gå till?

– Jag tycker det är för tidigt att säga vilka sanktioner man ska ha men till att börja med så tycker jag att EU måste tala med en klar röst.

Migrationsminister Morgan Johansson som tydligt visar på EU:s problem när det gäller hur Ungern och de länder som inte vill ta sin del av flyktingströmmen ska hanteras.

Redan på tisdag sätts EU på prov i den här frågan då EU:s migrationsministrar möts för ett extra möte i Bryssel.

Och dagen därpå, på onsdag, håller EU:s regeringschefer ett extra toppmöte.

Regeringscheferna kommer då i bästa fall att bekräfta det migrationsministrarna kommer fram till.

Men risken är stor att migrationsministrarna misslyckas med att få alla länder att solidariskt ta sin del av flyktingströmmen och i så fall blir det regeringschefernas svåra uppgift att få alla att ställa upp.