Överstelöjtnant Mamadou Bamba talade på nationell tv i Burkina Faso under onsdagen. I dag uppges interimpresidenten Michel Kafando ha släpps fri.
Överstelöjtnant Mamadou Bamba talade på nationell tv i Burkina Faso under onsdagen. I dag uppges interimpresidenten Michel Kafando ha släppts fri. Foto: TT/Frank Franklin II/AP

Presidenten i Burkina Faso ska ha släppts fri

1:37 min

Dagar efter militärkuppen i västafrikanska Burkina Faso förklarar juntan att den inte kommer att stanna länge vid makten och att den sittande presidenten nu frigetts.

Burkina Faso, som i princip bara levt under militär - eller enpartistyre sedan självständigheten 1960 hade sett fram emot ett fritt och öppet val den 11 oktober.

Istället beslöt en elitstyrka i armén - det republikanska presidentgardet - att slå till i onsdags kväll och gripa ledningen för landets övergångsregering.

"En demokratisering satt i karantän" var en av rubrikerna i utländsk media efter kuppen som nu kastat in landet i en mycket osäker och förvirrad situation.

Kuppmakarna säger att landets interimspresident Michel Kafando nu är fri, medan den tillfällige premiärministern, Isaac Zida, fortfarande hålls av gardet.

I går förklarade kuppledaren general Gilbert Diendéré att den övergångsregering som skulle förbereda landet för val den 11 oktober nu är upplöst.

Kuppen ledde till våldsamma protester i går i huvudstaden och minst tre personer rapporteras ha dödats. Utegångsförbud har införts och läget beskrivs som lugnare i dag.

Kuppledaren Diendéré säger att nya val ska hållas så fort som möjligt och att alla parter ska få vara med då.

Diendéré anses stå mycket nära den förre presidenten, Blaise Compaoré som satt 27 år vid makten och som störtades efter en omfattande folklig resning i slutet av oktober förra året.

Representanter för det relativt starka civilsamhället som var med och bidrog till att få bort Compaoré säger att inga kompromisser eller förhandlingar kommer att göras med kuppmakarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista