Flyktingar anländer på en tågstation i Tyskland. Foto: Andreas Gebert/TT.
Flyktingar anländer på en tågstation i Tyskland. Foto: Andreas Gebert/TT.

Misstänkta människosmugglare gripna i Tyskland

1:13 min

Flera personer som är bosatta i Sverige har nyligen gripits i södra Tyskland misstänkta för människosmuggling. Det säger den svenska ambassaden i Tyskland till Ekot. 

– Ambassaden kan bekräfta att en handfull personer nyligen har frihetsberövats i Tyskland och är misstänkta för människosmuggling, säger Carl Michael Gräns är pressråd på Svenska ambassaden i Berlin.

Vad exakt misstänks de för?

– Ja de misstänks för människosmuggling helt enkelt, för att olagligen försökt smuggla in personer i Sverige.

Gripandena har inträffat vid olika tidpunkter och har främst skett i Bayern som ligger vid Tysklands södra gräns. Den pågående flyktingkrisen har varit påtaglig i just Bayern och på grund av sitt läge har delstaten blivit en plats där många syriska flyktingar passerat under sin flykt genom Europa.

Men uppgifterna är ännu knapphändiga och den svenska ambassaden vill inte kommentera vilken nationalitet de gripna personerna har. Dock har alla gripna ett permanent uppehållstillstånd i Sverige.

– Ja de senaste fallen som är aktuella nu så har alla permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Nu kommer ambassaden att ta kontakt med de misstänkta personerna.

– Ambassaden kontaktar ju alltid frihetsberövade och erbjuder konsulärt stöd. Vi kontaktar även dessa personer nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista