Grooming
Foto: TT

Rädda Barnen: Prata med barn om sexövergrepp på nätet

1:57 min

I dag kommer domen mot en 24-årig man som misstänks ha utnyttjat minst ett 60-tal barn sexuellt på nätet. För att uppmärksamma riskerna med sexövergrepp släpper organisationen Rädda Barnen idag en handbok om hur vuxna bör prata med barn om nätbeteende.

– Man kan ju prata med sina barn hur det har varit på nätet i dag lika gärna som hur det var på träningen eller i skolan, visa nyfikenhet och inte känna sig tjatig, säger Maria Schillaci som är barnpsykolog på Rädda Barnen och huvudförfattare till handboken. 

– Se barnet som en expert kring det som händer på nätet, be dem visa hur man gör på nätet och förstå att du kan äga den processen, säger hon.

I dag kommer domen mot en 24-årig man som misstänks för över 500 brott, bland annat grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande och barnpornografibrott.

Ett 60-tal flickor och pojkar mellan 10 och 15 år har varit utsatta. Mannen har under olika identiteter tagit kontakt med brottsoffren på nätet för att sedan pressa barnen att skicka nakenbilder till honom.

Rädda Barnen har sett hur flera liknande fall hamnat i domstol under senaste året och menar att kunskapen om sexövergrepp på nätet är för låg. Därför ger man ut handboken #Nätsmart.

I den har organisationen samlat information från polis, tidigare drabbade och barnpsykologer om hur vuxna kan prata med barn om riskerna att bli utsatt sexuellt på nätet.

– Det är ett föräldraansvar att finnas med, skydda och vägleda sitt barn. I #Nätsmart har vi metaforen om att vi aldrig skulle släppa ut vårt 10-åriga barn i en miljonstad utan att själva följa med. Vi behöver tänka så när det gäller nätet också, säger Maria Schillaci.

Alla som finns på nätet kan utsättas, det spelar ingen roll var man befinner sig eller från vilka hemförhållanden man kommer, säger Maria Schillaci. Med ständig uppkoppling är nätet idag en självklar del av ungas vardag men det är också en arena för sexförbrytare.

– Barn har en naturligt nyfikenhet för nya kontakter för sexuallitet och det ska vi inte skambelägga. Men det här utnyttjas av personer som vill utnyttja barn i sexuellt syfte.

Handboken finns att ladda hem gratis på Rädda Barnens hemsida

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista