Isabella Lövin
Sveriges biståndsminister Isabella Lövin. Foto: TT

Reglerna skärps för partianknutet bistånd

1:53 min

Efter flera uppmärsammade brister i hanteringen av det partianknutna biståndet har regeringen nu beslutat om nya villkor från den första januari nästa år.

Riksdagspartierna delar varje år på cirka 80 miljoner kronor efter storlek. Nu skärps kontrollen säger biståndsminister Isabella Lövin.

– Det har ju varit kritik mot det här stödet tidigare och det har gjorts två utvärderingar. Vi har tittat på slutsatserna och rekommendationerna och sett att det finns anledning att strama upp ordentligt. Och det tycker jag att vi har gjort nu.

– Vi ställer mycket högre krav på kvalitet. Om man inte lever upp till de här kraven så kan man också dra in stödet, säger Isabella Lövin.

Flera partier har haft brister i hanteringen av det partinära biståndet. Pengar har försvunnit och redovisningen har varit tvivelaktig.

Till exempel så polisanmäldes Centerpartiets förra riksdagsledamot Abir Al Sahlani, misstänkt för bedrägeri mot Centerpartiets internationella stiftelse. Åklagaren la ner förundersökningen och Abir Al Sahlani åtalades inte.

Nu skärps kontrollen och Riksdagspartiernas organ för bistånd – till exempel Olof Palme-institutet hos Socialdemokraterna och Jarl Hjalmarsson-stiftelsen hos Moderaterna.

Det måste finnas en fungerande sådan organisation i två år som genomgått revision. Partierna ska ansöka hos biståndsmyndigheten Sida för demokratistimulerande bistånd till systerorganisationer i utvecklingsländer. Cirka en tredjedel av de 80 miljoner per år som anslaget är ska gå till gemensam stimulans av demokratiprojekt.

Kraven på kvalitet och redovisning ökar och det blir enbart stöd till partier som står för lika värde, icke-diskriminering och jämställdhet.

Frågan är vilken möjlighet ett parti som Sverigedemokraterna har till stöd av till exempel ett broderparti står för diskriminering.

– Då är det obefintligt. För det är inte vad som föreskrivs i den här strategin. Vi ser att det här är ett stöd som ska gå till partier och partinära organisationer som har en demokratisk värdegrund och som står upp för mänskliga rättigheter och jobbar för antidiskriminering, säger Isabella Lövin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista