USA:s president Barack Obama och Rysslands president Vladimir Putin. Foto: TT.
USA:s president Barack Obama och Rysslands president Vladimir Putin. Foto: TT.

USA vill överlägga med Ryssland om Syrien

Har motsatt hållning till Syriens president
2:03 min

USAs utrikesminister John Kerry säger i dag att USA vill ha direkta militära överläggningar med Ryssland för att hitta en lösning på situationen i Syrien.

Enligt amerikanska medier arbetar Vita Huset och Pentagon intensivt för att på flera sätt förändra USA:s Syrienstrategi.

Det är i första hand Rysslands upptrappade aktiviteter i Syrien, i andra hand den europeiska flyktingkrisen som satt ökad omvärldspress på USA att agera.

Och nu handlar det alltså om att sätta sig ner med ryssarna för direkta samtal i en situation där den ryske presidenten Putin aktivt stödjer president Assad i Syrien, medan president Obama och USA:s allierade har rakt motsatt hållning.

Att det dessutom avslöjats att den amerikanska ambitionen att träna tusentals av de syrienrebeller som strider mot IS bara resulterat i en handfull sådana färdigutbildade rebeller har åter ökat det inrikespolitiska trycket på Obama att lägga om Syrientrategin.

USA:s ambition var att innan årets slut satsa en halv miljard dollar på att utbilda och utrusta drygt 5 000 regionala stridande i kampen mot IS.

Men efter att det i ett senatsförhör med en ansvarig amerikansk general framkommit hur få som hittills faktiskt finns på marken har projektet dömts ut som helt misslyckat.

– Vi pratar om fyra eller fem personer som är i gång just nu, sa en mycket besvärad general Lloyd Austin till ett senatsutskott som knappt trodde sina öron.

Max fem personer, istället för fler än 5 000 alltså, och sedan det avslöjandet pågår enligt amerikanska medier febril aktivitet i Pentagon och Vita Huset.

Det ska inte handla om amerikanska marktrupper, utan enligt Wall Street Journal istället om bredare men ytligare träning av fler grupper och stridande bland Syrienrebellerna, som bland annat ska få möjlighet att tillkalla amerikanskt bombflyg till IS-mål på marken.

Fler inblandade betyder större svårigheter att veta vem man egentligen samarbetar med och ökar risken för att gå fiendens och terroristers ärenden.

USA:s huvudlinje förblir en politisk och diplomatisk lösning av Syrienkrisen och dagens besked från utrikesminister Kerrys om snara överläggningar med det Ryssland som USA redan har så ansträngda relationer med, är det första steget på länge i den riktningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".