En man stoppar ner två hundralappar i sin plånbok. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Pensionerna stiger, men förbättringarna kan ätas upp av de som är beroende av hemtjänst. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Så påverkas din privatekonomi av regeringens budget

1:49 min

Regeringens budgetförslag för 2016 som i dag läggs på riksdagens bord innehåller ett antal förslag som direkt kommer att påverka hushållsekonomin. En grupp som kan komma att få mer i plånboken nästa år är pensionärerna.

– Dels stiger pensionerna på grund av att basbeloppet höjs och det blir en allmän höjning av pensionerna nästa år. Till det tillkommer att man höjt bostadstillägget och kommer att sänka skatten för pensionärer. Totalt kan det bli några hundralappar extra för pensionärerna nästa år, säger Ingela Gabrielsson privatekonom på Nordea.

Men för den pensionär som har hemtjänst så kommer även ett förslag om att ge kommunerna möjligheten att höja maxtaket på hemtjänsten vilket kan motverka de positiva effekterna för pensionärerna, menar Ingela Gabrielsson:

– För de pensionärer som är beroende av hemtjänsten kan det här äta upp förbättringarna vilket kanske kan kännas lite snopet.

En annan grupp som kan gynnas av höstbudgeten är många av de 367 000 personer som för närvarande är arbetslösa, enligt Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

– Man höjer taket i a-kassan från 18 700 kronor till 25 000 kronor. Efter skatt, lite beroende på vilken kommun du bor i, kan det bli 3 000 - 3 500 kronor mer i månaden för den arbetslöse. Så det är en grupp som gynnas av den sittande regeringen, säger Arturo Arques.

Dessutom har regeringen tidigare beslutat att ta bort den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Det innebär nästa år att långtidssjukskrivna som i dag blir utförsäkrade efter 30 månader inte längre riskerar något ekonomiskt bortfall eftersom man får behålla sin nuvarande sjuklön.

Men för höginkomsttagaren rymmer höstbudgeten flera förändringar som kan svida till i plånboken menar Arturo Arques. Bland annat nedtrappningen av jobbskatteavdraget.

– Nedtrappningen ska börja gälla från 50 000 kronor i månaden, är det sagt, och som mest kan det betyda en höjd skatt för de som tjänar mest på mer än 2 000 kronor i månaden.

När det gäller långtidssparandet med sparkapitalkonto eller investeringssparkonto vill regeringen höja skatten och det innebär att den som exempelvis har ett sparkapital på 500 000 kronor får en ökad skatt på 1 100 kronor.

Arturo Arques räknar upp fler exempel på vad som kan kosta. Den som har höga inkomster har ofta mer än en bil och kanske totalt kör mer än de flesta andra drabbas den av den höjda bensinskatten. Om man är van att använda sig av Rut- och Rot-tjänster så kommer dessa bli dyrare för den enskilde.

– Så de som har höga inkomster och nyttjar dessa tjänster kommer givetvis att drabbas hårdare än andra, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista