En hög med diamanter.
Foto: Ben Curtis/AP/TT.

Ny forskning: Gruvdrift leder till ökat våld i Afrika

2:34 min

Gruvverksamhet på den afrikanska kontinenten ökar konfliktnivån och bidrar till att sprida våldsamheterna, enligt en ny studie av schweiziska forskare. Högre mineralpriser uppges kunna förklara upp till en fjärdedel av alla våldsamma konflikter i Afrika, mellan 1997 och 2010.

Diskussionen om konfliktmineraler fick ett rejält uppsving efter filmen Blood Diamond 2006, med Leonardo di Caprio i huvudrollen som skrupellös diamantsmugglare i inbördeskrigets Sierra Leone.

Biobesökare världen över fick sig ett stycke hollywoodundervisning i hur deras önskan om en glittrande sten i förlovningsringen - faktiskt riskerade att elda på blodiga konflikter på en annan helt annan kontinent.

Idén om att naturresursrika länder, i stället för att gynnas av rikedomarna, kastas ned i en spiral av krig och våld när alla slåss om att få ta del av kakan, brukar ibland kallas för "naturresursernas förbannelse".

Det har dock hittills visat sig svårt att belägga tesen om att det finns en sådan generell koppling mellan naturresurser och konflikter. 

Det är det här som en grupp på fyra forskare, bland annat från universitet i Lausanne, nu har försökt komma runt, genom att använda sig av en ny metod.

Mycket förenklat innebär denna att de har delat in Afrika i ett rutnät, samkört detaljerad information från åren 1997-2010, om var gruvorna finns, var väpnade konflikter pågår, och sedan tittat på vad som händer när det sker en plötslig prisuppgång för mineraler på marknaden.

Dominic Rohner är professor i ekonomi vid Lausanne, och en av forskarna bakom studien, som bland annat uppmärksammats i prestigefyllda The Economist.

Han säger att till och med han själv förvånades över de tydliga resultaten.

– Vi visar att när det sker en stor prischock, såsom det har gjort med mineraler de senaste åren, så kan detta förklara 15-25 procent av våldet på landsnivå i Afrika. 

När nya mineraler plötsligt efterfrågas för att bygga till exempel smarta telefoner eller spelkonsoler, ökar alltså nivån på konflikter över den afrikanska kontinenten.

Nyckelordet i sammanhanget är lönsamhet.

En väpnad grupp som lyckas lägga under sig en gruva, kommer att kunna betala för både vapen och soldater.

Det blir helt enkelt möjligt att hålla igång och sprida ett uppror.

Separatistiska tendenser eldas också på: I områden med stora mineralfyndigheter är det betydligt vanligare med väpnade grupper som kämpar för att bryta sig loss.

Det verkar alltså som att forskarnas resultat bekräftar tesen om naturresursernas förbannelse, men Dominic Rohner vill ändå inte tala i de termerna.

Han menar att studien också visar att det främst är i svaga stater med orättvis resursfördelning och korruption som gruvdriften leder till våld. 

Enligt forskarna, som driver flera olika projekt på samma tema, minskar risken för konflikt snabbt när gruvföretagen tar socialt ansvar, eller så förhållandevis enkla saker som att befolkningen i det berörda området får tillgång till utbildning.

– Att tala om förbannelse betyder underförstått att våldet är något som är förutbestämt, men det finns inget förutbestämt med detta. Genom att välja rätt politik kan man omvandla förbannelsen till en välsignelse, säger Rohner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista