En klädinsamlingsbox med påsar som sticker upp.
Foto: Leif R Jansson/TT.

Ovanligt att åka fast för klädstölder i insamlingscontainrar

2:16 min

Nyligen dömdes en man för häleri sedan han gripits när han var på väg att lämna landet med flera ton begagnade kläder. Kläderna visade sig vara stulna från insamlingscontainrar och hade ett värde mellan fyra hundra tusen och åtta hundra tusen kronor.

Men trots att det här var långt ifrån den enda stölden av sitt slag är det ovanligt att någon åker fast.

Julia Finér är ordförande för biståndsorganisationen Emmaus i Stockholm. Under flera år körde hon omkring och hämtade upp de insamlade kläderna med lastbil. Hon berättar att de förut ofta hade problem med stölder från containrarna.

– Då kunde det ligga pinnar till exempel och man kunde se att folk hade varit där och fiskat upp. Ibland ringde det också folk som sa nu ser vi någon som har gått in insamlingslådan. Då kunde man se det också på att alla säckar och påsar var öppna så det var mycket jobbigare att tömma då, säger hon.

Organisationen bestämde sig då för att göra containrarna säkrare. Och sedan dess har stölderna näst intill upphört.

– När du har öppnat så finns det ett litet utrymme där påsen ligger. När du stänger helt så åker påsen ner i den lite större säcken som finns i den här, säger Julia Finér.

Enligt Daniel Löwenhammar som är tillförordnad chef för polisens mängdbrottsgrupp i Södertälje är det vanligt att stora partier begagnade kläder lämnar Sverige.

Men trots att tulltjänstemännen ofta misstänker att kläderna är stulna är det sällan som någon åker fast.

– Riskfritt skulle jag inte säga att det är. Däremot så finns det en risk i att straffvärdena är så pass låga. Potentiella gärningsmän gör ett övervägande om att det finns så pass mycket pengar att tjäna på den här typen av brottslighet och att risken att åka fast är såpass låg. Då finns det naturligtvis en risk att den här brottsligheten fortsätter, säger Daniel Löwenhammar.

I det aktuella fallet dömdes mannen till villkorlig dom för näringshäleri eftersom det antogs att han hade skälig anledning att tro att kläderna var stulna. Men han kunde inte dömas för stöld eftersom det inte gick att bevisa att han stulit kläderna.

– Det svåra är då att då ska vi kunna bevisa att det är han som har tagit kläderna och att vi ska styrka i princip vart de här kläderna kommer ifrån. Vem har tagit dem, när har de tagits och var har de tagits och det kan vi inte göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista