Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister. Foto: Marcus Ericsson / TT
Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister. Foto: Marcus Ericsson / TT

Ministern bekräftar: Ingen höjning av barnbidraget

1:55 min

Det blir inga höjda barnbidrag nästa år. Det bekräftar nu socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för Ekot.

Socialdemokraterna hade ju som vallöfte att höja barnbidraget med 100 kronor i månaden, men det förslaget finns inte med i regeringens budget, som presenteras på måndag.

– Det är helt korrekt. Vi har ju inte en egen majoritet, och då får man också vara beredd att kunna kompromissa. Däremot är det definitivt så att det här är ett vallöfte och en insats som kommer att genomföras under mandatperioden, säger Annika Strandhäll.

Hur tror du att väljarna ser på att löften inte genomförs det datum det är sagt?

– Löften ska naturligtvis genomföras, och jag tror också att väljarna förstås att vi inte har egen majoritet.

Som Ekot har berättat under dagen kommer barnbidraget att ligga kvar på samma nivå, 1050 kronor i månaden, även nästa år.

Socialdemokraterna gick till val på en höjning med 100 kronor per barn och månad från och med den första januari 2015. En reform som skulle kosta ungefär två miljarder kronor. Men det vallöftet uppfylls alltså inte heller i regeringens andra budget.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll säger att alla välfärdsreformer inte kan genomföras på en gång. I den kommande budgetpropositionen prioriteras en höjd grundnivå i föräldrapenningen, förklarar hon.

– Jag kan som ansvarig minister konstatera att det är väldigt mycket som inte har gjorts i våra välfärdssystem sedan 2006. Det är många nödvändiga insatser som behöver göras. Till exempel höjde vi i vårbudgeten underhållsstödet för ensamstående föräldrar med 300 kronor per barn och månad, där ingenting har hänt på många år. Vi höjer nu bostadstillägget för pensionärer.

Men Maria Brodd, tvåbarnsmamma från Växjö, tycker att det är viktigt att politikerna håller sina vallöften. Hon är besviken över att barnbidraget inte höjs.

– Jag tycker att det är dålig stil, och det känns spontant som att det kanske inte är första gången som vallöften bryts. Det känns som att det har hänt mycket på sista tiden som gått lite åt helsicke, som de inte har räknat med, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista