Ungersk militär vid landets gräns. Foto: Darko Bandic/AP
Ungersk militär vid landets gräns. Foto: Darko Bandic/AP

Kroatien bussar flyktingar mot Ungern

2:11 min

Flyktingkrisen i Centraleuropa fortsätter att utveckla sig. Idag Kroatien har börjat bussa hundratals flyktingar till gränsen mot Ungern. Ekots korrespondent Jens Möller rapporterade direkt från Budapest.

Röda Korspersonal river ett tält utanför Nyugati järnvägsstation i centrala Budapest.

För bara ett par veckor sedan fanns här tältläger för tusentals flyktingar. Nu är ingen av dem kvar, och knappt några spår av dem heller, utöver att någon har sprejat "I love Syria" på en vägg.

Ungern har kraftigt skärpt sina migrationslagar, senast nu i tisdags.

Hittills har premiärminister Viktor Orban lyckats ganska väl i sin strävan att hålla flyktingarna borta från landet.

Men nu på eftermiddagen har temperaturen höjts rejält vid gränsen till Kroatien.

Landets inrikesministerium meddelade att man har börjat transportera migranter i bussar mot ungerska gränsen. Det ska handla om hundratals personer.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att ungersk polis och militärfordon har ställt upp sig vid den ungerska gränsbyn Beremend. Samtidigt kommer medieuppgifter om att ungrarna har börjat släppa in en del flyktingar, fast det är oklart vart de i så fall ska föras.

Uppgifterna kommer i samma veva som Ungern har lagt ut taggtråd och börjat bygga ett stängsel vid gränsen till Kroatien för att hålla flyktingar borta, liknande det stängsel som redan finns mellan Ungern och Serbien.

Här i Budapest träffar jag Chila Patai som känner med de som flyr för sina liv, men samtidigt säger hon att problemet är att den här typen av murar behövs.

I dag riktade Ungerns och Sloveniens utrikesministrar kritik mot Kroatiens sätt att sköta flyktingfrågan.

I ett uttalande säger utrikesministrarna Péter Szijjártó och Karl Erjavec att de är "oroliga över det faktum att Kroatiens migrationssystem har kollapsat på en enda dag och att Kroatien skickar migranter till Slovenien och Ungern."

Samtidigt fortsätter idag den internationella kritiken mot Ungerns hårda hållning mot flyktingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista