Miljöministermöte Romson, kommentar Rockström
EU:s miljöministrar har i dag enats om sin linje inför klimattoppmötet i Paris, men miljöprofessorn Johan Rockström oroas över att målen inte är tillräckliga. Foto: European Union, TT

Miljöministrar vill att utsläppsarbetet ses över

1:47 min

Inför FN:s klimatmöte om ett par månader i Paris enades EU-länderna i dag om sin linje. Bland annat ska de försöka få igenom som mål att varje land ska granskas vart femte år för att se hur mycket växthusgaserna har minskat.

Sveriges miljöminister Åsa Romson var i dag nöjd med att EU har kommit överens om att sådana regelbundna översyner behövs för att efterhand öka ambitionerna.

– Det vi ser är att många länder har påbörjat ett arbete, men det går alldeles för långsamt. Då måste vi ha ett avtal som ser över arbetet var femte år. Förutsättningarna för de spelreglerna har vi stärkt med rådsslutsatserna i dag.

Det är slutet av november och i början av december som FN:s klimatmöte i Paris pågår med representanter för världens länder.

Sverige kommer tillsammans med övriga EU-länder att driva en gemensam förhandlingslinje mot övriga länder under mötet för att minskat utsläppen av växthusgaser.

Sedan tidigare har EU-länderna kommit överens om att gasutsläppen ska minska med 40 procent fram till 2030, utifrån hur mycket som länderna släppte ut året 1990.

Den svenska regeringen är mycket nöjd med att EU-länderna har kunnat enas om en linje, trots motstånd - inte minst från en del östeuropeiska länder.

Johan Rockström, professor i Stockholms universitet, är bekymrad inför Paris-toppmötet.

– Det som oroar är att målen fortfarande är otillräckliga. Ska vi klara av ett tvågraderstak så kräver det att världen i princip är vid noll utsläpp 2050-2060. Det arbetet har vi fortfarande förhoppningarna om att vissa EU-länder ska kunna stärka ytterligare inför Paris.

Kan man säga att de redan har gett upp ett avtal som leder till att tvågradersmålet uppnås, men att etappmålen istället ska försöka öka åtagandena efter hand?

– Ja att sätta en tidslinje med översyn var femte år har åtminstone det positiva med sig att om avtalet blir det otillräckligt i Paris, vilket det antagligen blir, så har vi möjligheten att återkomma efter fem år, säger Johan Rockström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista