Påve Tawadros i en folkmassa.
1 av 2
Påve Tawadros håller mässa i Högalidskyrkan. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.
Påve Tawadros och David Mikhail
2 av 2
Påve Tawadros (t.v) och David Mikhail (t.v) Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.

Koptisk påve på sällsynt besök

2:29 min

Den koptiske påven Tawadros II besökte under fredagen Stockholm. 

-- Det är en bekräftelse vi är en del av den koptiska världens kyrka. Det är väldigt häftigt, vi har aldrig haft sådana här händelser eller ceremonier förrut. Det kommer bli ett minne att berätta för våra barnbarn, säger 16-årige David Mikhail som är en av de kopter som är på plats.

Bänkarna i Högalidskyrkan är fullsatta och det doftar rökelse när påven Tawados håller mässa.

Runt 4 000 personer i Sverige tillhör den koptiska församlingen. Egyptens koptisk-ortodoxa samfund är Mellanösterns största kristna samfund, drygt tio miljoner egyptier är kopter, vilket gör kopternas påve Tawadros till en superkändis i Mellanöstern.

På nyårsdagen 2011 dödades 20 kopter i ett sprängdåd vid en midnattsmässa i Alexandria och några veckor senare inleddes de protester som ledde till den egyptiske presidenten Mubaraks fall. Därefter har många kopter flytt landet.

Påve Tawadros är lång, har långt grått skägg och bär en svart rund hatt som koptiska höga präster har och hans svarta särk har vackra broderier. 

– Situationen för kristna förbättras för varje dag som går och vi har bra relationer till Egyptens nuvarande regering, säger påve Tawadros och ger ett exempel. I julas kom presidenten för första gången och firade julen med den koptiska befolkningen.

I dessa tider när antalet flyktingar har ökat kraftigt gör kyrkorna stora insatser. Påve Tawadros anser att de europeiska länderna måste öppna sina dörrar för flyktingarna som kommer från exempelvis Syrien.

– Det finns enligt min mening ingen annan lösning än att öppna gränserna för att ta emot flyktingarna, säger påve Tawadros.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista