Syntagmatorget nedanför parlamentet i Aten på fredagskvällen. Foto Johanna Melén/Sveriges Radio.
1 av 3
Syntagmatorget nedanför parlamentet i Aten på fredagskvällen. Foto Johanna Melén/Sveriges Radio.
Alexis Tsipras vinkar från scenen.
2 av 3
Syrizas partiledare Alexis Tsipras. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT.
Tre personer på bild.
3 av 3
Nikos Chrisochos och Anetta Anastasiou kom med dottern Stella för att visa Alexis Tsipras sitt stöd. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Upplagt för grekisk valrysare

2:03 min

Med bara en dag kvar till det grekiska nyvalet ger opinionsmätningarna en knapp ledning till det tidigare regeringspartiet Syriza över huvudmotståndarna, konservativa Ny demokrati.

När Syrizas partiledare Alexis Tsipras talade i centrala Aten i går kväll var det med budskapet att det är han, trots motgångarna den senaste tiden, som är bäst lämpad att leda landet genom nya tuffa besparingstider.

Kampmusiken var densamma som inför det senaste parlamentsvalet i januari i år men till skillnad från då var talet i går kväll betydligt tunnare på löften till de grekiska väljarna.
I stället försvarade han den överenskommelse som nåddes med de internationella långivarna i somras och som innehöll mer av de besparingar som han i januari lovade väljarna att sätta stopp för. Efter uppror inom det egna partiet valde han att avgå och utlysa nyval.

– De, långivarna, försökte tillintetgöra oss genom att tvinga oss till en Grexit, men vi föll inte i den fällan, sa Alexis Tsipras och förutsåg att valresultatet kommer att bli ett budskap till Europa om att den grekiska kampen för solidaritet och demokrati inte är över.

I den ljumma septemberkvällen på Syntagmatorget i Aten var han bland anhängare.

– Det har gjorts misstag under förhandlingarna, men Alexis Tsipras är inte korrupt och han är öppen med vad han gör, därför är jag optimistisk, säger Nikos Chrisochos.

– Han kämpar hårt, läget är mycket svårt men om han bara lyckas med det lilla så är jag nöjd, säger Stella Kotzia.

Men stödet för Alexis Tsipras och hans vänsterradikala parti Syriza är betydligt lägre nu än innan den oväntat långtgående uppgörelse han gick med på i juli för att få del av ett nytt nödlån för att rädda Grekland kvar i eurozonen.

Hans parti har splittrats och utbrytarna har startat ett nytt parti och många väljare som röstade nej till mer åtstramning i sommarens folkomröstning känner sig svikna efter den senaste överenskommelsen med långivarna som bland annat innebär höjda skatter och sämre pensionsvillkor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista