Michèle Flournoy och Paul Wolfowitz och syriska flyktingar bakom ett stängsel
Brevet om att ta emot fler syriska flyktingar var underskrivet av bland annat Michèle Flournoy och Paul Wolfowitz.Foto: Cliff Owen/AP/TT, Lefteris Pitarakis/AP/TT, Jim Watson/AFP/TT.

Kräver att USA ska ta emot fler flyktingar

1:52 min

En lång rad tidigare höga regeringstjänstemän kräver att USA ska ta emot 100 000 flyktingar från Syrien.

Sedan kriget i Syrien började har USA släppt in 1 500 flyktingar och nyligen lovat ta emot 10 000 till. Det borde vara 100 000 ytterligare skriver nu en lång rad tidigare höga regeringstjänstemän i ett brev till presidenten.

– Brevet ökar förhoppningsvis pressen på beslutsfattarna, säger Eric Schwartz, en av brevets undertecknare från Minneapolis, Minnesota. Han var en hög tjänsteman i utrikesdepartementet med ansvar för flyktingfrågor när Bill Clinton var president.

Fler än 20 personer, tidigare med höga poster i administrationen, har skrivit under ett krav på att USA ska ta emot 100 000 flyktingar till från Syrien.

Det faktum att brevet är underskrivet av både republikaner och demokrater ger det extra tyngd.

Michèle Flournoy, tidigare statssekreterare på försvarsdepartementet hos Obama är en av undertecknarna. Paul Wolfowitz biträdande försvarsminister hos George W Bush en annan.

Eric Schwartz säger att för hans egen del handlar det om moraliskt ansvar för USA att bidra.

– Om vi säger att vi är ledande i världen, måste vi agera på ett sätt som motsvarar ledarskap, säger han och lägger till att det gäller oavsett hur stor skuld USA har eller ej till de stora flyktingströmmarna i Mellanöstern.

Risker för att släppa in terrorister, som kritikerna pekar på, tycker han kan hanteras.

Flera hjälporganisationer har också krävt att USA ska bidra med ökad flyktingmottagning, utöver stora belopp till flyktinghjälp.

USA har, enligt Vita huset, bidragit mer mer än fyra miljarder dollar sedan kriget i Syrien startade.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista