Sprickan i berget  i Ådalsnes
Berget Mannen. Foto: Terje Pedersen/TT

Norska berget Mannen riskerar återigen att rasa

1:13 min

Bergstoppen sjunker med 5-6 centimeter per dygn, och på fredagen höjdes rasrisken till "extrem", den högsta möjliga. Tågtrafiken har stoppats och gårdar evakuerats.

– Det har varit en del mindre stenras under natten och folk i området har hört ljud, säger Tore Ellingseter, reporter på NRK som finns på plats.

Den senaste tiden har det regnat kraftigt över berget Mannen i Rauma, en kommun som ligger sydväst om Trondheim i höjd med Sundsvall.

– Ju mer regn desto större blir faran, säger Kjetil Hillestad, kommunikationsdirektör på Norges vassdrags- og energidiktorat, NVE.

Tågtrafiken i området har stängts av, tre hushåll och 350 får har evakuerats. Bergspartiet som riskerar att rasa kallas Veslemannen, alltså Lille mannen. Det har en volym på mellan 120 000 och 180 000 kubikmeter och ligger på drygt 1 100 meters höjd.

Sprickan i berget upptäcktes för över tio år sedan, och sedan 2008 klassas Mannen som ett högriskområde. Förra året trodde man att berget när som helst kunde rasa. Men Veslemannen rasade inte, och den akuta faran blåstes av.

Men nu är risken återigen "extremt hög". På toppen sjunker berget med 5-6 centimeter per dygn, och på det nedersta partiet är förflyttningen 0,5 centimeter per dygn.

– Risken blir hela tiden större, på så vis är risken större i år än i fjol eftersom sprickan ökar för varje dag. Men det är väldigt osäkert och går inte att sätta en prognos, säger Kjetil Hillestad på NVE, myndigheten som övervakar berget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista