Foto: Anders Wennersten
1 av 3
I går öppnades på privat initiativ en stor hangar utanför Stockholm där hundratals transitflyktingar tillbringat natten. Foto: Anders Wennersten/ Sveriges Radio
Frivilligarbetaren Helena Bergqvist. Foto: Anders Wennersten
2 av 3
Frivilligarbetaren Helena Bergqvist. Foto: Anders Wennersten/ Sveriges Radio
Najma Muhamed och Simon Eriksson från organisationen Refugees welcome to Stockholm. Foto: Anders Wennersten/ Sveriges Radio
3 av 3
Najma Muhamed och Simon Eriksson från organisationen Refugees welcome to Stockholm. Foto: Anders Wennersten/ Sveriges Radio

De kräver hjälp från myndigheterna till transitflyktingar

2:06 min

De senaste dagarna har många flyktingar varit på väg genom Sverige till bland annat Finland. Hur många det handlar om vet varken Polisen eller Migrationsverket, men så sent som i går öppnades på privat initiativ en stor hangar utanför Stockholm där hundratals transitflyktingar tillbringat natten.

Skänkt pasta, bulgur och bönor serveras gratis i en stor hangarbyggnad, nära Stockholms innerstad. Barn, ensamma män, familjer, sitter i grupper och äter.

Efter att lokalen öppnade för första gången i går för transitflyktingr kom på några timmar hundratalet personer, inatt har nära tvåhundra sovit på golvet - i raderna av donerade madrasser.

Blöta handdukar hänger på tork, luften är mättad under plåttaket, närboende kommer hela tiden för att ge bort kassar av varor.

Bakom just den här hjälpen står nybildade organisationen Refuges welcome to Stockholm där Simon Eriksson känner frustration över att ansvaret för dessa människor som alltså inte söker asyl utan vill resa vidare inte tydligt tas av myndigheterna.

– Det här är helt frivilligt. Det är allt från unga tjejer och killar till läkare och jurister som är här och hjälper till på helt eget initiativ, och det fungerar inte i längden.

Du ser ganska glansig ut på ögonen. Är du trött?

– Jag har inte sovit så mycket de senaste dagarna. Vi klarar det ändå. Alltså folk sover inte på gatan.

Stadsdirektöreren i Stockholms stad, Lars Rådh, säger att kommunenenligt socialtjänstlagen är skyldig att ta hand om människor som befinner sig i nöd.

Framför allt ska barnfamiljer inte tvingas sova utomhus, och socialtjänsten kommer därför att förstärkas, men enligt honom är det i första hand staten som bör ta ansvaret för den grupp människor som nu kommer.

– Absolut vill vi att staten ska göra mer, för det är inte en kommunal uppgift att ta hand om personer som kommit till Sverige, och inte söker asyl. Per definition är ju de illegala invandrare i Sverige.

Hur upplever ni att staten just nu ta tag i det här problemet?

– Nej, alltså av olika skäl, säkert humanitära gör man inte särskilt mycket, utan man låter dem bara vara, och det är ju inte rimlig hantering?

Varför kan inte Stockholms stad gå in och ge de här människorna husrum i det här väldigt speciella läget som räder just nu?

– Ja, det kan vi inte göra för att det är ett statligt ansvar. Det är absolut så att staten måste ta ansvar för detta. Stockholms kommuns skattebetalare kan inte ta ansvar för en situation som är en statlig angelägenhet, säger Lars Rådh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista