Tryfon Alexiadis, Grekland, Johanna Melén
Greklands vice finansminister Tryfon Alexiadis. Utrikeskorrespondent Johanna Melén. Foto: Sveriges Radio

Minister: Nödlånet till Grekland troligen inte det sista

2:13 min

Ekot har träffat Greklands vice finansminister Tryfon Alexiadis. Enligt honom är sommarens räddningspaket som ger Grekland ett nytt nödlån på 86 miljarder euro, troligen inte det sista.

Enligt honom behöver mer göras för att komma tillrätta med den enorma statsskulden och för att säkra tillväxten i det krisdrabbade landet som går till ännu ett parlamentsval i morgon.

– Ett nytt avtal måste å ena sidan inkludera skulden och å andra sidan tillväxten, för vi måste också få möjlighet att börja betala av på vår skuld, säger Tryfon Alexiadis.

Sommarens överenskommelse mellan Grekland och de internationella långivarna handlar enligt honom mest om nya skatter som gör det svårt att få igång ekonomin igen. Han jämför sitt land med en ko.

– Om en ko är kapabel att leverera fyra liter mjölk, men man tränar henne till att leverera tio liter så kommer hon förr eller senare att dö, säger han.

Tryfon Alexiadis utsågs till vice finansminister efter sommarens olika turer som bland annat ledde till flera ministrars avgång, däribland finansminister Yanis Varoufakis. Senare valde också premiärminister Alexis Tsipras att avgå och ett nyval utlystes. Alexiadis har fortfarande kvar sin tjänst i den övergångsregering som styr Grekland fram till valet och han lägger stort ansvar på just Yanis Varoufakis för att förhandlingarna med övriga eurogruppen blev så hårda och slutade i en för Grekland så smärtsam uppgörelse.

– Han rådgjorde inte med någon annan av Syrizas ekonomer och följde sin egen linje. Han bär stort ansvar för vad som har hänt, säger Tryfon Alexiadis.

Själv var han tidigare ordförande för de grekiska skatteindrivarnas förbund och har sedan han tillträdde som minister lagt stor kraft vid att motverka den utbredda skattesmitningen.

– Vore det inte för att vi går miste om mellan 15 och 20 miljarder euro per år i uteblivna skatter så skulle vi nästan inte ha några problem alls, säger han.

Tryfon Alexiadis tror att Grekland har åtminstone ytterligare tio svåra år framför sig.

– Därefter väntar jag mig inget paradis, men jag tror i alla fall att vi kommer att kunna fungera som ett normalt europeiskt land.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista